Aan het strandbad in het Kralingse Bos heb ik veel herinneringen. Ik was een kind van 6 toen de brandbommen vielen bij ons in de buurt. Wij als gezin moesten vluchten, de binnenstad stond in brand. Wij gingen, zoals zo velen, naar het strandbad en later over de Kralingse Plaslaan naar een kennis van ons. De volgende dag weer naar huis, waar de brand een paar meter verder was gestopt. In de daaropvolgende jaren was het strandbad voor veel mensen het enige uitje. Vele jaren later, in 1981, werd ik als deelraadslid gekozen voor Kralingen later ook Crooswijk. Er moest veel gebeuren en er kwamen ook projectgroepen. In de Deelgemeenteraad zat ik in de raadscommissie ROB (Ruimtelijke Ordening en Beheer). Het bos viel hieronder. De Gemeente Rotterdam stelde voor het bos 16 miljoen gulden beschikbaar voor groot onderhoud. 10 Jaar lang heeft de commissie ROB zich zeer ingezet, samen met Gemeentewerken om te komen tot wat het bos nu is, een bos en plas voor iedereen, jong en oud. Dat is toen gerealiseerd.
Heel veel mensen, overal vandaan, maken er gebruik van. De Deelgemeenteraad en later de Gebiedscommissie hield daar toezicht maar alles verandert. Wat begon met een klein festival bij het strandbad is nu veel meer geworden maar dat is niet alleen in het bos, door heel het land zijn er festivals voor jongeren.
De besturen die hier verantwoordelijk voor waren hebben niet ingezien dat heel veel bewoners gebruikmaken van het bos en strandbad en dat omwonenden nu last hebben van de herrie. Dit heb ik zelf geconstateerd toen ik een keer ging lunchen bij de The Boathouse Kralingen op de landtong. Al 14 dagen van tevoren wordt alles afgezet voor de opbouw van grote muziektenten, rijden auto’s af en aan, en kunnen de bewoners, als het erg warm is, geen gebruikmaken van het strand en de plas.
Wij deden het voor mensen die niet altijd verre reizen kunnen maken en niet om die plek alleen beschikbaar maken voor een zekere leeftijdsgroep. Daar hebben wij als raadsleden niet ons best voor gedaan.
Zoals ook voor de kinderboerderij, waar met onze inzet een van de bijgebouwen geschikt is gemaakt om er iets te kunnen drinken maar die dan moeilijk bereikbaar is (‘Bijeenhuis’). Op de foto van 21 maart 1991 de opening door mij na een motie in de raad.
Achter mij staat Arco Goppel van Gemeentewerken (rechts achteraan) die heel veel voor het bos heeft gedaan en later in de kwekerij gezorgd heeft voor de nakomelingen van de oude boom die stond bij de Koninginnekerk.
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar