In juli van dit jaar startte ‘Expositie Holland Popfestival 50 jaar’, o.m. met foto’s van Johannes Odé en Jan Louwman, in voorheen Galerie Kralingen in de Gashouderstraat. Zie: desteronline.nl/expositie-holland-popfestival-50-jaar-fotos-gedichten-en-film. Dat ter herdenking van de drie legendarische dagen in het Kralingse Bos in juni 1970, met optredens van o.a. Jefferson Airplane, Santana, The Byrds, Soft Machine en Pink Floyd. Door de coronacrisis waren de organisatoren, Georges Knap, Jacques la Croix en John Blaak, gedwongen het herdenkingsprogramma aan te passen. De gevolgen: beperkt bezoek aan de expositie en de gedichten, van 11 Rotterdamse dichters geïnspireerd op het popfestival en/of de toenmalige veranderende tijdgeest, op billboards in het Kralingse Bos kwamen er niet.

In voorheen Galerie Kralingen werd afgelopen zondag 27 september nog één keer door een beperkte groep genodigden, op gepaste onderlinge afstand, teruggeblikt op de gebeurtenissen in het Kralingse Bos, 50 jaar geleden. Zie de aankondiging: desteronline.nl/finissage-expo-holland-popfestival-50-jaar.

Leger des Heils
Dave Hinde, gitaar, John van Veen, accordeon en Aike Elshout, bas brachten de aanwezigen in de 70-er jaren muzikale stemming met nummers als In the Summertime (Mungo Jerry), Daydream en Summer in the City (Lovin’ Spoonful), I Feel Like I’m Fixin’ to Die (Country Joe and the Fish) en, heel toepasselijk, Time Fades Away (Neil Young). Georges Knap, met Berry Visser (later Mojo Concerts) in 1970 organisator, vertelde over zijn wedervaren gedurende de drie dagen van het festival. Het ging voor hem als in een roes voorbij. Toen, het zal wel op zondagochtend zijn geweest, opeens Leger des Heils muzikanten op het podium stonden, tikte hij de commandant op de schouders: dit was niet afgesproken en ongewenst. Exit Leger des Heils. Overigens zonder een wanklank.

Verzamelbox
Ben Klumpers presenteerde zijn verzamelbox ‘Holland Pop Festival Kralingen 1970-2020’, met vooral de muziek die werd opgenomen, een film van het evenement, een boek met getuigenverslagen van bezoekers en nog veel meer. Meer weten / bestellen? Kijk op: hollandpopfestival.nl.

Oostenrijk
Voor ’t eerst werd de film die de Oostenrijkse tv maakte tijdens het Holland Popfestival vertoond. Die heeft de voorkeur van Georges Knap. Omdat de camera vaak op de toeschouwers is gericht en niet, zoals in de film ‘Stamping Ground’ bijna alleen op het podium. De film ‘Stamping Ground’ werd doorlopend vertoond tijdens Expositie Holland Popfestival 50 jaar.

Ringo Starr?
John Blaak was genoodzaakt om van de billboards met gedichten en foto’s in het Kralingse Bos kleinere panelen voor de expositie te maken. Die gedichten werden voorgelezen, in een aantal gevallen door de dichters zelf. Paul Boute droeg het gedicht voor van de in april vorig jaar overleden Kralingse dichter Joop van den Bos. Kralingse dichter Manuel Kneepkens had ontdekt dat op de foto bij zijn gedicht Ringo Starr stond. Dat was best mogelijk, volgens hem, omdat The Beatles toen net uit elkaar waren. Heeft hij gelijk? Zie: desteronline.nl/expositie-holland-popfestival-50-jaar

Foto’s in hoge resolutie hier

 

Supersister
Robert Jan Stips van Nederlandse popgroep Nits was er 50 jaar geleden bij, als toetsenist van Supersister, de Nederlandse formatie die ook optrad tijdens het popfestival in het Kralingse Bos. Zijn optreden was het waardige slot van de finissage Expositie Holland Pop Festival 50 jaar. Hij speelde onder meer het nummer ‘She was naked’.

Deze pop-up tentoonstelling werd mogelijk gemaakt met financiële steun van de gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk.

Voor meer informatie over de geschiedenis van het popfestival zie galeriekralingen.nl

Oproep: verhalen over Galerie Kralingen?
De finissage van de pop-up expositie over 50 jaar Holland Pop Festival op zondag 27 september was de laatste in de grote zaal van wat nu nog ‘voorheen Galerie Kralingen’ heet. Het wordt de komende maanden omgebouwd tot een complex van appartementen. Alleen het bargedeelte zal een publieke functie krijgen en, met toestemming van de nieuwe eigenaar, ‘Stamping Ground’ gaan heten – ter herinnering aan het popfestival in Kralingen in 1970. Zie voor het afscheidsinterview met Georges Knap en Micheline Nijsten De Ster Online: desteronline.nl/galerie-kralingen-sluit-haar-deuren

Terugblik
John Blaak, medeorganisator van de pop-up expositie over 50 jaar Holland Popfestival, wil graag in contact komen met mensen die verhalen en foto’s over de geschiedenis van Galerie Kralingen willen delen. Welke herinnering heeft u aan de galerie, heeft u er een bijzondere ontmoeting gehad? Galerie Kralingen hield als cultureel centrum bijna 25 jaar stand, zonder subsidie. Een selectie van de verhalen worden in De Ster gepubliceerd.

Stuur uw verhalen naar John Blaak: jcblaak@xs4all.nl, of bel naar 06-24516412.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.