Na bijna vijfentwintig jaar sluit Galerie Kralingen, die een belangrijke rol speelde in het culturele leven in Kralingen, per 1 juli definitief haar deuren. Voor eigenaren Georges Knap en Micheline Nijsten voelt het dubbel. ‘Het gaat ons aan het hart dat we Galerie Kralingen sluiten. We hebben hier hele mooie tijden beleefd, maar ook wij worden een jaartje ouder en willen meer vrije tijd om ook eens wat anders te doen.’

Hoe het begon
In het begin werkte Georges Knap bij een grote handelsonderneming (Stokvis) en Micheline was verpleegkundige. Toen het bedrijf waar George Knap werkte ter ziele ging, besloten de twee zelf iets op te zetten. Knap Medical was geboren. Het echtpaar kocht het pand aan de Gashouderstraat. Dit werd echter al snel te klein en Knap Medical verhuisde naar een industrieterrein in Ommoord. Een gedeelte van het pand aan de Gashouderstraat kwam leeg te staan.

‘In die periode overleed de vader van mijn zwager (Jan Jongert). Hij was docent aan de Willem de Kooning Academie en had verscheidene ateliers. Het werk uit die ateliers moest ergens worden opgeslagen. Wij hadden hier de ruimte en zo geschiedde.’ George Knap vond het zonde om het werk zomaar te laten verstoffen en besloot het een en ander op te hangen. Dat was het begin van Galerie Kralingen.

Galerie Kralingen
Georges en Micheline waren altijd al geïnteresseerd in kunst en waren lid van de Rotterdamse kunstenaarssociëteit. ‘Toen men daar hoorde dat wij een galerie waren begonnen, is het balletje gaan rollen. Opeens wilde men hier komen exposeren.’ Als eerste beeldend kunstenaar was het Danny van Walsum (1964). Daarna volgden er vele binnen- en buitenlandse kunstenaars uit Rusland, Frankrijk, België, Duitsland, Spanje, USA. Er volgden vele exposities waaronder een expositie in 2010 over het eerste grote Nederlandse festival: het ‘Holland Pop Festival van 1970’ in het Kralingse Bos.

Micheline Nijsten en Georges Knap

Inmiddels is Galerie Kralingen uitgegroeid tot een multifunctionele ruimte waar vele gezelschappen heel wat uren hebben doorgebracht. Zo was het de repetitieruimte van koren als dameskoor de ‘Krijsende Krengen’ en Projectkoor ‘Rosette’ en werd de ruimte regelmatig gebruikt voor vergaderingen van onder andere vve’s en de Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk. Er werden taallessen gegeven, lezingen gehouden en het was het vaste onderkomen van het ‘Rotterdams Schilders Genootschap’ (RSG) en ‘Cruise Control Jazz formatie’.

‘Toen we begonnen, hadden we geen idee waaraan. Het is allemaal een beetje uit de hand gelopen. Maar als je van je hobby je werk kan maken, dan haal je er sowieso plezier uit.’ Micheline vervolgt: ‘Het is veel leuker dan ik van tevoren had gedacht.’

Cruisevakantie
Over het antwoord op de vraag of ze de galerie gaan missen, zijn George en Micheline het eens: ‘We hebben hele mooie jaren gehad, maar het is heel hard werken en vrije tijd heb je eigenlijk nauwelijks. Nu breekt een tijd aan dat we dingen kunnen doen die altijd zijn blijven liggen of waar we nooit echt tijd voor hebben gehad. De cruisevakantie is al geboekt’, lacht George.

Galerie Kralingen, Gashouderstraat 9, 3061 EH Rotterdam-Kralingen, tel. 010-4135454, www.galeriekralingen.nl

Joëlle Stapelkamp


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.