De Kunstroute Kralingen-Crooswijk (kunstroutekralingencrooswijk.nl is voorbij. Het was de 12e editie. De Sterfotograaf maakte keuzes uit het overvolle programma.
De Achtertuin
Het begon op donderdag 4 oktober in De Achtertuin (deachtertuinrotterdam.nl) aan de Oostzeedijk, met de openingsspeech van Deirdre Carasso, directeur van het Stedelijk Museum Schiedam. Kunstenaar Yvon Koopman had de openingshandeling bedacht, waarbij, na wat gekwast, het woord ‘start’ tevoorschijn moest komen. Helemaal uit de verf kwam dat niet. De drumband Teamexplosion zorgde voor veel heisa en DJ Peter zette daar zijn nostalgische muziek van 45-toeren vinylschijfjes tegenover.
Plus Parade Festival
Op donderdag 11 oktober was er veel reuring in ouderenhuisvesting Hoppesteyn in Crooswijk. Wethouder van Cultuur Said Kasmi kwam langs om de ‘Mega Water Vlaggenlijn’ te bewonderen en om de makers en organisatoren lovend toe te spreken. De makers kwamen uit de hele stad, 215 ouderen waren met verf in de weer geweest om 287 vlaggen te schilderen. (een vlag kreeg als titel mee: ‘Hoofd boven water’. Ziet u hem?) Een groot deel daarvan werd opgehangen aan lijnen die over het water van de Boezem waren gespannen, van Crooswijk naar Kralingen. Marijke Pregers maakte de 250ste vlag en werd daarom in het zonnetje gezet door de wethouder. Pluspunt Rotterdam, expertisecentrum voor senioren en participatie (pluspuntrotterdam.nl) zat achter dit grootse, culturele evenement en organiseert al sinds 2014 het Plus Parade Festival, jaarlijks ingepast in het programma van de Kunstroute Kralingen-Crooswijk . Pluspunt doet dat als ‘kwartiermaker’ voor ‘Lang Leve Kunst’, landelijk platform voor kunst- en cultuurparticipatie door ouderen (langlevekunst.nl). Met de vlaggenlijn word aandacht gevraagd voor kunstactiviteiten voor ouderen in de wijken. Het programma in Hoppesteyn was uitgebreid, met optredens door ‘Durf te dansen’ en het ‘Roze Lijsterbessenkoor’ en workshops: onder meer moderne dans, zang en schilderen. Rotterdamse ‘Carrie’ trad op als welbespraakte gastvrouw. de ‘Mega Water Vlaggenlijn’ blijft tot 27 oktober hangen en zal daarna waarschijnlijk een ‘tweede leven’ krijgen in de binnentuin van het Kralingse verpleeghuis Pniël. Van de Bavokring kreeg de organisatie te horen dat ze het volgend jaar welkom zijn in deze Kralingse basisschool.
Beeldentuin
Zaterdag 13 oktober keek de Sterfotograaf zijn ogen uit in de ‘Beeldentuin’ bij het Hofje van Gerrit de Koker in Kralingen. Daar was werk te zien van Marcel Koeleman, Jan Sinke, Jacqueline Specken, Rob van der Ven, Ineke Voigt, Jaap Rodriques Pereira, Vera Harmsen en Frank Stoopman.
Vlietlaan
In Kralingse lijstenmakerij Linea aan de Vlietlaan schilderijen van André de Hartog. Op een daarvan is de oostzijde van de Vlietlaan te zien. Hij moet dat hebben geschilderd na de herinrichting. De bloemenstal staat er ook op. Bekijk de fotoreportage hier
Lusthofstraat
Veel winkeliers in de Lusthofstraat hadden de kunstenaars van de kunstroute de gelegenheid gegeven te exposeren. Zoals Van Baal. Tussen de lingerie doken schilderijtjes op. Heel verrassend. Op zaterdag 13 oktober de ‘Kunstboulevard’ in de Lusthofstraat, opgeluisterd door het dameskoor de Krijsende Krengen, dat, vooropgegaan door accordeonist Jan Dorpmans, een rondje door de straat maakte. Vaak tot grote hilariteit van het publiek. Maar dat is ook de bedoeling van deze dames.
Utopia in De Esch
‘Coöperatieve Vereniging Utopia’ in De Esch bestaat in oktober 40 jaar. Daarom zou op zaterdag 13 oktober een plaatselijk vervaardigd kunstwerk worden onthuld. Het kunstwerk bleek helaas niet op tijd klaar. Als het goed is, volgt hierover binnen afzienbare tijd nader bericht. Utopia is gevestigd in de Watertoren, Hal 0, Hal 1, Hal 2, Hal 3, restaurant de Watertoren, café TomTom, het proefsnelfiltergebouw en in de Villa. Utopia heeft ruim 20 leden, waaronder woon- en werkleden. De werkleden houden zich bezig met kunst, cultuur en techniek . Zie: utopia-rotterdam.nl. Ter gelegenheid van de kunstroute was er onder meer werk te zien van Marieke van der Meer en Vadim Gryadov.
Op donderdag 11 oktober werd Utopia-lid Reinout Meltzer begraven. Hij was voorzitter van de NOVU (Nederlandse Orde van Uitvinders). Na de herdenkingsbijeenkomst in de Paleiszaal in De Esch op zaterdag 13 oktober, begaven de bezoekers zich massaal naar het nabijgelegen café Tom Tom en dat leek op een onverwacht grote opkomst voor de kunstroute. Voordat het gezelschap daar arriveerde, waren zangeres Diana van der Bent en gitarist Paul den Bakker, buiten, voor het belendende restaurant De Watertoren, al begonnen met hun programma met Franse chansons. Reinout Meltzer zou het mooi hebben gevonden. Alle Barkmeijer, links, en Gertjan Wapenaar waren ook naar de herdenkingsbijeenkomst geweest.
Wijnhandel Den Toom
Suzette Ronteltap, accordeon, en René Koop, klarinet en gitaar, speelden op zaterdag 13 oktober in de namidag‘ wereldmuziek’ in Wijnhandel Den Toom in de Vredehofstraat in Kralingen. Dat ging gepaard met Oost-Europese wijnen en met kunstwerken van de uit Oost-Europa afkomstige kunstenaar Michalina Malolepsza. Dat heette ‘luisteren, kijken en proeven.’
Botanische Tuin Kralingen
De Botanische tuin Kralingen nam traditiegetrouw weer deel aan de Kunstroute Kralingen-Crooswijk. Zondag 14 oktober kon er worden genoten van de prachtige herfstkleuren en de expositie beeldende kunst in en om de kas worden bekeken. Voor de kinderen was er de Kinderkunstroute en Kinderworkshop. Dichteres Erika de Stercke, saxofonist Jos Valster en toetsenist Maxime Baghuis traden op. De workshop voor kinderen was een vrolijke bewegingsles die werd gegeven door Jenny van Weezendonk van Studio 181. Elders in de Botanische Tuin werd door kinderen, onder leiding van Martin Bijkerk, gestaag verder gewerkt aan de ‘bamboehut’. Die moet zondag 4 november worden ‘opgeleverd’.
Trompenburg
Van 1 mei t/m 30 september dit jaar was Antoinet Deurloo ‘artist in residence’ in Trompenbrug – Tuinen & Arboretum in Kralingen. Ze werkte daar aan haar project ‘Vanuit een ander perspectief’. Zondag 23 september was de finissage (afsluiting van de expositie) in de ‘Uithoek’, achterin Trompenburg. Echter, t/m zondag 14 oktober was in Trompenburg, dankzij de kustroute, nog te zien waarop haar project was uitgedraaid. Zie: antoinetdeurloo.com/trompenburg. Tijdens de finissage verklaarde Antoinet dat haar werk voornamelijk is geïnspireerd op oude Oost-Aziatische, geschilderde landschappen van inkt op papier en de bijbehorende filosofie waarin de natuur de kern van het leven is. Toevalligerwijs was in september en oktober Paulien Cornelisse op de VPRO- tv met ‘Tokidoki’, een programma in 4 afleveringen over haar reis door Japan met, vaak verbazingwekkende, gesprekken met Japanners over van alles. De Japanners zien de natuur als zijnde heilig. Antoinet raapte de trompetvormige bloemen van de rododendron en de witte schutbladeren van de zakdoekjesboom op en maakte er langzaam verwelkende kunstwerken van. Van verpakkingsmateriaal van een grote fietsenwinkel aan het Oostplein maakte ze staande, beschilderde objecten. Ook plaatste ze een tweetal ‘schilderijen’ van porselein in Trompenburg. Antoinet Deurloo beschildert geen porselein maar schildert mèt porselein, een tijdrovend en delicaat proces. Op de terugweg kwam de Sterfotograaf een meneer tegen met felgekleurde lijsterbessen. Hij was aan het inpakken. Het was de laatste dag van de ‘Herfstfair’ in Trompenburg.
Beatrixbad
Vladimir Radujkov en Milica Jovićević organiseerden de 2-daagse expositie, op 13 en 14 oktober, ‘Living Pool’, van designmeubelen, beeldhouwwerken, schilderijen, performancekunst en live muziek, in het Beatrixbad, behorend bij het Oostelijk Zwembad in Kralingen. Ze deden dat met steun van het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam (CBK). De restauratie van het Oostelijk Zwembad was voorin 2014 gereed. Helaas was er niet voldoende geld om het Beatrixbad, voor therapie en revalidatie, ook op te knappen. Naar verluidt zou daar nu 800.000 euro voor nodig zijn. Het was niet voor het eerst dat het Beatrixbad fungeerde als expositieruimte tijdens de Kunstroute Kralingen-Crooswijk.
PatatBakkerT
In de PatatBakkerT aan de Frits Ruysstraat in Kralingen was het ‘Fotografie-overzicht’. Met werk van onder meer Esther Prinsze, rechts en Agnes Westerduin. Deze dames gingen zondag 14 oktober op de foto. Esther ‘jaagt’ niet op foto’s maar die ‘overkomen’ haar.
Fleurs Depot
In Fleurs Depot aan de IJsclubstraat in Kralingen vond op zondag 14 oktober, de laatste dag van de Kunstroute Kralingen-Crooswijk, de traditionele veiling van kunstwerken plaats. Kees Vrijdag, ooit langdurig werkzaam (communicatie) voor de Kamer van Koophandel Rotterdam, was de veilingmeester, de man met de hamer, en kweet zich weer uitstekend van deze taak, die hij al zo vele malen op zich nam. Georges Knap mocht vooraf een vijftal kunstwerken uitkiezen en daarbij vertellen wat hem daarin aansprak. Die eer viel hem te beurt omdat zijn Galerie Kralingen zo langdurig, vanaf de start van de Kunstroute Kralingen-Crooswijk in 2007 tot en met 2017, zo’n prominente plaats innam in het evenement. Galerie Kralingen sloot dit jaar (zie: desteronline.nl/galerie-kralingen-sluit-haar-deuren).
Ateliers
De Kunstroute Kralingen-Crooswijk werd ooit opgezet om het publiek de gelegenheid te geven de plaatselijke beeldende kunstenaars in Kralingen-Crooswijk te bezoeken in hun ateliers, gedurende twee opeenvolgende weekends. Dat betekende soms veel trappen op en na het uithijgen een kopje thee en praatje met de kunstenaar. Simpel maar tot he point. Inmiddels is daar omheen veel bedacht om de aantrekkelijkheid van de kunstroute te verhogen. De kern blijft echter het bezoek aan en het contact met de kunstenaar, in zijn werkomgeving. De Sterfotograaf houdt dit in gedachten, voor het volgende jaar als de 13e Kunstroute zal plaatsvinden.
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar