Foto’s, gedichten en film in voorheen Galerie Kralingen

Op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 juni 1970 vond het Holland Popfestival in het Kralingse Bos in Rotterdam plaats.  De herinnering aan drie legendarische dagen in het Kralingse Bos leeft nog bij menig Nederlander die het festival (al dan niet) bezocht heeft. De schattingen van de bezoekersaantallen lopen van 80.000 tot 100.000 uiteen.

Het Holland Popfestival gaat in de volksmond door het leven als het ‘Kralingse Popfestival’ of  ‘Stamping Ground’, naar de film die over het festival gemaakt is. De late jaren 60 waren een voorbode voor een andere jongerencultuur. Het Holland Popfestival gaf hier uiting aan.

Stamping Ground

Deze historische gebeurtenis wordt in Kralingen herdacht met een bijzondere pop-up expositie in de zomer in Voorheen Galerie Kralingen. Een expositie met archiefmateriaal van de toenmalige organisatoren Georges Knap en Berry Visser, foto’s van o.a. Johannes Odé en Jan Louman. De film ‘Stamping Ground’ is ook te zien. Een belevenis!

Gedichtenproject

Kralingse kunstenaar John Blaak, ontwerper van het herinneringsmonument voor het Holland Popfestival in het Kralingse Bos, op de plek waar het fesival ooit plaatsvond, heeft voor zijn gedichtenproject elf Rotterdamse dichters benaderd om vanuit het nu dichterlijk terug te blikken op het popfestival. Zij zijn gevraagd om een gedicht te maken geïnspireerd op het popfestival en/of in bredere zin de veranderende tijdgeest in die dagen. Het was de bedoeling dat de gedichten zouden verschijnen op billboards in het Kralingse Bos. Door de coronacrisis kon dit helaas niet doorgaan.

De gedichten zijn nu, samen met foto’s van Johannes Odé, te zien in Galerie Kralingen en ook op: desteronline.nl/expositie-holland-popfestival-50-jaar

De volgende dichters verleenden hun medewerking aan dit gedichtenproject: Manuel Kneepkens, Ton Huizer, Joop van der Hor, Hans Wap, Jana Beranova, Peggy Verzett, Peter Swanborn, Rien Vroegindeweij, Reinier van Mourik, Jan Oudenaarden en de vorig jaar overleden Kralingse dichter Joop van den Bos.

Dit gedichtenproject kon gerealiseerd worden dankzij de financiële ondersteuning  van de Verzameling van Wijngaarden-Boot stichting.

Expositie Holland Pop Fesival 50 jaar – Nog geopend in juli, elke vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 18.00 uur (ook nog op zaterdag 1 en zondag 2 augustus!). Daarna op afspraak tot eind september 2020, tel. 010-4135454, 0653-284430, knap1833@gmail.com, www.galeriekralingen.nl. Toegang: gratis.

Vanwege de Covid-19 maatregelen was er geen officiële opening en gelden voor bezoekers de door de overheid opgestelde regels.

VOORHEEN GALERIE KRALINGEN

Gashouderstraat 9, 3061 EH Rotterdam

Deze pop-up tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt met financiële steun van de gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk.

(ingezonden mededelingen – Georges Knap / Jacques la Croix en John Blaak)

KRALINGSE BOS 1970

zeventwintig jaar was ik
en stokoud
de lente zat erop
de zomer steekt
het bedekte hoofd
om de hoek
Woodstock is alweer een jaar geleden

tussen de regendruppels door
kwam af en toe een zonnestraal
tevoorschijn

het waren de dagen
dat ik grotendeels niet bij bewustzijn was
als ik mijn best deed
wist ik waar ik woonde

de dagen schoten langs mij heen
pils en pillen
waar ik ook keek
van chaos naar kosmos

naast mij op het bankje
in het Kralingse Bos
de lieftallige
hoe heet ze ook al weer

Hans Wap


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.