Einde werkzaamheden nog niet in zicht

Al een behoorlijke tijd ligt de Jonker Fransstraat er opengebroken bij. Een grootschalige renovatie aan de winkelstraat moet ervoor zorgen dat die nog een flink aantal jaar mee kan. Ondernemers hebben echter niet alleen stof- of geluidsoverlast, maar inmiddels ook een flinke dip in hun omzet. Zeker nu de werkzaamheden al een stuk langer duren dan gepland. “Chaos tot en met.”

In de winkelstraat komen straks bomen, minder parkeerplekken en gaat de snelheid voor auto’s omlaag naar 30 km/h. Ook worden de tramrails vernieuwd en moet het allemaal een stuk vriendelijker worden voor fietsers. Fijn en toekomstbestendig, maar het begint nu toch wel lang te duren. “Het is een zware dobber geweest”, vertelt storemanager Ronald van fietsenwinkel Trek. “Vaste klanten weten ons wel te vinden, maar passanten of degenen die ons zoeken is het een hel om hier te komen.” Voor de fietsenwinkel begint het nu, sinds er weer een stoep ligt, wel weer een beetje aan te trekken.

Losgekoppeld van de wereld
Maar zelfs met een groep vaste klanten kan je dagomzet bijna nul zijn vertelt een andere ondernemer uit de straat. Door de stoep kunnen er nu weer mensen langslopen: “Dat scheelt enorm”, zegt ook Ronald. Maar het voelde voor ondernemers, toen de renovatie begon halverwege mei, als een ‘dikke vinger’ vanuit de gemeente. Nagenoeg geen communicatie en goedbedoelde adviezen dat klanten via de achterdeur konden komen. “Alsof we werden losgekoppeld van de wereld.”

Ronald: “Het is een hele grondige renovatie, maar we krijgen er wel wat voor terug.” Ook hij vindt dat er voor auto’s minder ruimte is in de toekomst van Rotterdam. Hij hoopt dat de straat deze maand klaar is, maar: “Ik heb er een hard hoofd in. De straatwerkers zijn hard aan het werk, maar ze hebben nogal wat werk te verrichten.”

Via: mediapartner OpenRotterdam


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.