ROTTERDAM – Deze week verschijnt een biografie over de bekendste fictieve politieman van Nederland: De Cock! ‘Leven en werk van rechercheur De Cock’ verschijnt ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van schrijver en oud-rechercheur Albert Cornelis Baantjer op 16 september. Baantjer (1923-2010) was de bedenker van De Cock, rechercheur aan de bureau Warmoesstraat in Amsterdam. De biografie is geschreven door Baantjer-fan Paul Dieudonné. In het boek laat hij ook de Rotterdamse boekhandelaar Gert-Jan van Rietschoten aan het woord. In een bijzonder interview haalt de winkelier levendige herinneringen op aan de keren dat hij Appie Baantjer in zijn winkel in IJsselmonde mocht ontvangen. Van Rietschoten kwam zelf als het personage Gert-Jan van Bruntschoten in een van de boeken terecht.

Paul Dieudonné: “Ik ben bijzonder blij dat ik deze biografie mocht schrijven. Drie jaar geleden benaderde mijn uitgever mij en opperde dat ik als toegewijde fan van de De Cock-reeks geschikt zou zijn een biografie te schrijven. Sinds die suggestie heb ik alle delen gelezen en herlezen, terwijl ik driftig aantekeningen maakte. Ik ben de uitgever van de De Cock-boeken en de erven Baantjer ook zeer dankbaar dat ik de merknaam De Cock voor deze biografie mag gebruiken. En dat de heer Van Rietschoten medewerking wilde verlenen, vind ik gewoonweg fantastisch. Wat hij vertelt, maakt mij als Baantjer-fan zelfs een tikkeltje jaloers. ‘Leven en werk van rechercheur De Cock’ is mede dankzij het interview een mooi eerbetoon aan Baantjer geworden.”

Paul Dieudonné bouwt de laatste jaren bekendheid op als de auteur van de De Klerck-reeks, die zich afspeelt in Rotterdam. Schrijven zit de auteur in het bloed. Al van jongs af aan vormen boeken een wezenlijk onderdeel van zijn leven. Dat hij boeken à la Baantjer is gaan schrijven, vloeit daaruit logischerwijs voort. Dieudonné: “Het is een geweldige formule die Appie Baantjer hanteerde; door de opbouw, de locaties, de personages en vooral de humor. Ik kan dat niet overtreffen. Maar ik doe mijn best, hoor.” Inspiratie haalt de schrijver uit de actualiteit en bijzondere verhalen die hij hoort.

Toch beschouwt de schrijver de De Cock-biografie als zijn belangrijkste boek. “Het was geweldig om aan ‘Leven en werk van rechercheur De Cock’ te werken. Af en toe moest mijn uitgever mij eraan herinneren dat ik ook nog een nieuwe detective moest schrijven, zo enthousiast werkte ik aan de biografie. Het is dan ook precies geworden wat ik ervan hoopte: een boek van een fan voor de fans. Ik hoop dat men hierdoor weer zin krijgt de boeken van Baantjer uit de kast te pakken of ontbrekende delen in huis te halen.”

Flaptekst: De bekendste, meest bewonderde en nagebootste fictieve politieman van Nederland is zonder twijfel rechercheur Jurriaan de Cock van het aloude politiebureau aan de Warmoesstraat te Amsterdam. In de reeks die A.C. Baantjer over hem schreef, lost de grijze speurder met veel verve uiterst gecompliceerde moordzaken op. Wie louter één deeltje ter hand neemt om De Cock erin te bestuderen, zal geen schat aan informatie opdiepen. Dat verandert zodra men alle delen aandachtig beschouwt.

Paul Dieudonné deed jarenlang diepgravend onderzoek. In deze De Cock-biografie deelt hij met groot enthousiasme de bijzondere vondsten die hij uit Baantjers omvangrijke oeuvre haalde. De lezer zal kennisnemen van de uitzonderlijke neus van de grijze speurder, welke ongewone hobby hij lijkt te hebben en waarom je beter niet aan de Schapendrift in Blaricum kunt wonen. Dieudonné speculeert ook op overtuigende wijze over de vraag waar in Amsterdam rechercheur De Cock nou eigenlijk woont. Na lezing van deze biografie zal elke fan van Baantjer met andere ogen naar de De Cock-serie kijken.

Over de auteur:  Paul Dieudonné (1960) groeide op in Nederland, maar emigreerde met zijn familie eind jaren zestig naar Canada. Zijn geboorteland is hij echter nooit vergeten. Dankzij de detectiveromans van A.C. Baantjer bleef hij een band met Nederland houden. Dieudonné is als schrijver daarom sterk beïnvloed door deze beroemde Amsterdamse rechercheur en schrijver. Hij schrijft zijn detectiveromans over rechercheur De Klerck vanuit de gedachte: Stel dat Appie Baantjer nóg een detectiveserie had geschreven… een serie die zich niet in Amsterdam, maar in Rotterdam afspeelt…
De Zweedse uitgeverij Lind&Co brengt luisterboeken van de auteur uit. Momenteel werkt Dieudonné aan het tiende deel. Meer informatie over de auteur en zijn boeken is te vinden op www.rechercheurdeklerck.nl.

Paperback | ISBN: 9789492715685 | 16,95 euro

E-book | ISBN: 9789492715692 | 7,95 euro


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.