Bij het beoordelen van evenementen, zoals bijvoorbeeld een openluchtconcert, een ballonvaart vanaf de Kralingse Plas en dergelijke, wordt door de gemeente een afweging gemaakt van de voor- en nadelen. Voordelen kunnen zijn meer inkomsten voor de stad en het plezier dat men een groep mensen gunt. Nadelen bijvoorbeeld overlast voor bewoners. Zo weet je van tevoren dat evenementen voor Koningsdag genot voor groot en klein opleveren (voordeel), maar ook afval (nadeel).

Zijn de voordelen groter dan de nadelen: dan gaat het feest door en zo niet: dan niet. Dit afwegingskader wordt ook wel eens de nadeelregel genoemd en voor het grote werk bestaat zelfs het begrip MKBA (maatschappelijke kosten baten analyse). Maar dit terzijde. Terug naar wat ik te zeggen heb. Het festivalseizoen (vanaf mei tot en met september ongeveer) komt eraan, dus worden er voor vele activiteiten vergunningen aangevraagd, van botenshows tot festivals in het bos. Zoveel mensen zoveel zinnen. Maar al die activiteiten geven overlast voor de bewoners, zij zijn de nadeelhebbers. Daarnaast zijn ze dat vaak voor meerdere evenementen. Zij leven daar nu eenmaal en kunnen niet zomaar weg. Terwijl de voordeelhebbers steeds weer andere groepen zijn. Van bootfanaten tot muziekliefhebbers en ballonvaarders.

Kortom, reden om het voor de bewoners op te nemen. Wie komt er normaal voor hen op? De politiek. Om preciezer te zijn de politieke partijen. Maar niet altijd. “Eigenlijk alleen – vertelde een cynische inwoner me – voor de verkiezingen. Want dan hebben ze je stem nodig”. Daar zit best wat in, vindt u niet? Laten we daar nu eens gebruik van maken. Voor het komende festivalseizoen heb ik in ieder geval goed nieuws voor u. Op 6 juni komen er verkiezingen! Europese, dat wel, maar met partijen die ook in onze gemeenteraad zitten. Dus in ieder geval wordt er tot die tijd naar u geluisterd. In stalletjes en via uw stem. En, als mijn Haagse oor goed is geïnformeerd, komen er daarna weer verkiezingen. Wordt er weer geluisterd! Mooi toch?

Eduard Schuringa


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.