De groenten die wij eten zijn meestal kaarsrecht, even groot en prachtig glanzend. Toch zijn niet alle groenten zo perfect. Waar blijven dan al die te dikke, te kromme, te lange en te bobbelige groenten? Naar schatting wordt zo’n 5 tot 10 procent van de groenten vanwege hun ‘looks’ verspild. Dat is natuurlijk krom, want met de smaak is niets mis en ze belanden niet op het bord van de consument. Kromkommer zet zaterdag 25 mei het Beursplein in Rotterdam op stelten met een invasie van gekke groente.

Het initiatief Kromkommer, dat gekke groente weer terug de voedselketen in wil krijgen, begon naar aanleiding van een dumpster-dive tour door Rotterdam. De oprichters Jente de Vries (25) en Lisanne van zwol (23) verzamelden kilo’s perfect eten wat anders in de afvalbak zou verdwijnen. Toen ze al die bergen goed eten zagen en ontdekten dat 30-50% van al het eten wereldwijd verspild wordt, besloten ze in actie te komen.

food01

food03

Lisanne (23) & Jente (25)  “Wij willen laten zien dat bewust eten en minder verspillen in de keten niet met een wijzende vinger hoeft, maar ook op een positieve, laagdrempelige en grappige manier kan”, vertelt Jente. “Op die manier krijg je ook veel meer mensen in beweging en komt verandering in een stroomversnelling”. Op het Beursplein zorgen de dames voor een invasie van gekke groenten en serveren ze hapjes die gemaakt zijn van gekke groente die anders de consument niet bereiken. Uiteraard zullen de kromme komkommers op de actiedag niet ontbreken. Er staat ook een aantal verrassingen op het programma, maar daar laten de initiatiefnemers nog even niks over los.

De guerrilla-actie wordt georganiseerd in samenwerking met FoodGuerrilla, het platform voor voedselinitiatieven die het verschil willen maken. In november 2012 won Kromkommer via FoodGuerrilla een campagnewedstrijd om hun actie te realiseren. De guerrilla actie is bedoeld om op een vernieuwende manier aandacht te genereren voor een prangend vraagstuk. In totaal verspilling we 30% tot 50% van ons voedsel, tegelijkertijd heeft een miljard mensen honger. Verder heeft verspilling een enorme impact op het milieu. Genoeg reden voor actie dus!

Kromkommer staat op zaterdag 25 mei de hele dag op het Beursplein. Iedereen is welkom. Wie nu alvast de voorbereidingen wil volgen kan terecht op de facebookpagina: facebook.com/kromkommer.

food-logo