Het is altijd leuk wanneer je in je directe omgeving vrienden en kennissen hebt die het leven zoals het was vlak na de Tweede Wereldoorlog in Kralingen en ook Crooswijk nog echt hebben meegemaakt. Eén van hen is Gerard Bovens die ik goed ken uit de plaatselijke politiek in Lansingerland. Net als ik ruilde hij de stad Rotterdam in voor wonen in een nabije buurgemeente, maar voelt hij zich nog steeds van harte Rotterdammer.

Gerard vertelde mij dat hij in april 1949 is geboren in de Paradijslaan. Zijn ouderlijk huis keek uit op de Katholieke begraafplaats, de winkel van Jamin om de hoek van de Rusthoflaan en ook de tramhalte van lijn 15. Gerard: “Mijn ouders woonden toen, net zoals vele jonggehuwde Rotterdammers in de naoorlogse jaren, in bij mijn grootouders van vaderszijde boven de ijssalon-snackbar Janus. Deze huizen hebben inmiddels plaatsgemaakt voor de ingrijpende nieuwbouw in dit deel van Crooswijk”.

Zijn grootouders van moederszijde woonden even verderop in de Paradijslaan tegenover de tramhalte en de Rakstraat. Hun buren waren de grote stoomwasserij De Zon en een rijwielhandel. Gerard: “In de toen nog zeer rustige Paradijslaan en omgeving leerde ik als 5-jarige fietsen. Mijn nog jonge ooms en tantes huurden voor mij voor een luttel bedrag bij de fietsenmaker een kinderfiets en renden dan een uur achter mij aan om koers te helpen houden”. Zijn liefde voor de RET werd toen geboren: “Ik zat als kind vaak voor het raam in de huiskamer om de trams te volgen. Als een soort leesplankje gebruikte ik de reclameborden die bovenop de tram bevestigd waren, om letters en woorden te leren herkennen. Volgens de overlevering in mijn familie was de eerste reclame die ik kon lezen “Draagt Esders kleding”. Dat was wat zuur voor mijn vader die jarenlang werkte bij het herenmode-magazijn Kreymborg op de Oude Binnenweg”.

 

Nu, 70 jaar later is dit deel van de Paradijslaan nauwelijks veranderd. Wel maakte de transportbakfiets van toen plaats voor de eigentijdse bakfietsen met kinderzitjes. Gerard: “Ik kom nog vaak in deze buurt. Mijn beide ouders zijn begraven op de Katholieke begraafplaats en na een bezoek aan deze prachtige tuin wandel ik graag door dit deel van Crooswijk. Het is goed om te zien hoe de Linker Rottekade is omgetoverd tot een mooie boulevard die uitnodigt om de Rotte te blijven volgen op weg naar de Rottemeren. Het centrum van Rotterdam is zo veel dichterbij dit groene natuurgebied komen te liggen. Dit deel van Rotterdam, dat zo dichtbij het centrum en ook het Kralingse Bos is gelegen, is klaar voor de toekomst als deel van een steeds veranderende stad. Dat is Rotterdam eigen”.

Greet Wijs


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.