In de spreekkamer. Mijnheer de advocaat (mijn klanten mogen mij na verloop van tijd Ton noemen), ik zit met het volgende: mijn nieuwe keuken is scheef gemonteerd, de keilbouten komen uit in de douche en mijn man is door leeuwen opgegeten. Waar te beginnen? Alles wat de klant zegt kan waar zijn, dus niet te snel doorverwijzen naar Antes, want de psychiatrie is ook niet alles. Ik kan het weten, ik kom er vaak, ambtshalve dan, althans dat denk ik. Gelukkig heeft de klant de foto’s meegenomen, niet van de leeuwen maar van de kort geleden zo slecht geplaatste keuken.

De helling van het keukenblad doet denken aan een bergetappe van de Tour de France, schever kan bijna niet. De keilbouten steken ± 30 cm uit in de douche wat het gebruik van deze ruimte tot een niet ongevaarlijke aangelegenheid maakt. Dat moet een rare keukenfirma geweest zijn. Dat wordt bevestigd door de ontdekking dat het bedrijf inmiddels failliet is, maar een concurrent neemt de tent over en plaatst geheel kosteloos een nieuwe keuken. De klant denkt dat dat allemaal mijn verdienste is en ik krijg een fles whisky met een zeshoekig glas, gegraveerd met mijn naam, weliswaar niet helemaal goed gespeld, maar toch.

Overigens, probeer maar eens whisky uit een zeshoekig glas te drinken, zeker na het derde glas (ik ben geen echte alcoholist, meer een amateur op dat gebied) wordt dat een enorme knoeiboel. Maar hoe zat het nu met de leeuwen? Ook die mededeling berustte helaas op waarheid. Haar man was dierenverzorger in de dierentuin geweest en helaas, even niet opgelet, en het was gebeurd. Er zijn beroepen die minder gevaarlijk zijn. Volgende klant. Mijnheer de advocaat, (zeg maar Ton), er druppelt bloed uit het plafond van mijn woning. Alert als ik ben, stel ik vast dat hier meer aan de hand is dan een gevalletje achterstallig onderhoud van een huurwoning.

Eerst maar eens de feiten proberen vast te stellen, het schijnt dat rechters deze werkwijze ook volgen. Dat kan dus geen kwaad. Het lukt snel: via via wordt vernomen vanuit de psychiatrie (het beroepsgeheim woog nog niet overdreven zwaar) dat de bovenbuurman, die kennelijk behoorlijk de weg kwijt was, met een groot mes zichzelf in de lies (bij mannen zit daar een heel kwetsbaar ding) had gesneden. Qua bloedverlies wil dat nog wel eens uit de hand lopen als je geen teiltje klaarzet. Maar goed, de bovenbuurman had het overleefd zonder verlies van essentiële onderdelen van het lichaam. Voor de klant, enigszins getraumatiseerd door het gebeuren, was snel een vervangende woning beschikbaar. Wijze les: altijd van je afsnijden of beter helemaal niet.

Ton Rhijnsburger

Advokatenkollektief Rotterdam

Website: www.akrotterdam.nl
Facebook: /advokatenkollektief


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.