Sinds ik met hem ooit dit gigantische glas wijn heb gedronken ben ik een fan van Ilja Gort, een zeer markante Nederlander, die een subliem gevoel heeft voor reclame. Vroeger componist van reclametunes (waaronder de zeer bekende tunes van Randstad Uitzendbureau en Nescafé), nu wijnboer in Frankrijk, kasteeleigenaar van Chateau La Tulipe de La Garde, schrijver, een man die zijn droom heeft waargemaakt. Zijn manier van public relations doet mij altijd denken aan de reclame van het NTI uit de jaren 70, ook zo succesvol. Nu was hij weer in het nieuws omdat de HEMA een wijnetiket heeft laten ontwerpen en per abuis ook heeft goedgekeurd, dat bijna een kopie is van het etiket van de wijn van Ilja Gort.

Het is niet tot een juridisch gevecht gekomen, want de HEMA heeft inmiddels de flessen uit de schappen gehaald, een ander etiket erop laten plakken en ze vast weer netjes in de schappen teruggelegd. Maar het etiket van Ilja is al meer onderwerp van strijd geweest. In één van mijn favoriete boeken, ‘Als Gort in Frankrijk’, verhaalt Ilja dat hij aan schilder Jan Cremer had gevraagd voor hem een etiket te schilderen. Jan deed dat en rekende vast een fors bedrag. Ilja zei dat hij het niet mooi vond en liet zijn zoontje een tulp schilderen.

gort

Die viel bij iedereen veel meer in de smaak dan die van Cremer. Ook veel voordeliger natuurlijk. Cremer natuurlijk woedend en hij eiste middels een kort geding een torenhoge schadevergoeding van Gort, wegens vermeend plagiaat. ,,Dat hebben we destijds glansrijk gewonnen,” verklaart Ilja. ,,Dat was niet moeilijk, want de tulp op het etiket is geschilderd door mijn zoon Klaas die toen zes jaar oud was. Die wild geschilderde tulp is zo ongeveer het bekendste wijn – logo van Nederland geworden en vormt al jaren het symbool van ons bedrijf.” En zo weet Gort ook hiermee weer extra reclame, dus bekendheid, te genereren.

Jacques Beket