Ik had deze column ook “grote schoonmaak” kunnen noemen. Of “wijksafari”. Maar je moet nu kiezen. Dan eerst maar eens het schoonmaakverhaal. Vele huisvrouwen – als dat woord nog bestaat – maken in het voorjaar hun huis schoon. Vaak een hele “make over”. Alles wordt bekeken en schoon- en gereedgemaakt voor de rest van het jaar. Kijk, niemand vindt schoonmaken echt leuk. Dus tanden op elkaar. Dat geldt ook voor de gemeente. Die vindt schoonmaken ook niet leuk.

Net de rotzooi van Koningsdag opgeruimd, dan weer de rotzooi van de Bevrijdingsfeesten. Dus, wat doet de gemeente om haar leed te verzachten? Hetzelfde als de huisvrouw: ze maken er iets speciaals van. Naast het dagelijkse werk. Op woensdag 31 mei wordt weer de traditionele Wijksafari door de wijk Struisenburg gehouden, vanaf 13.00 uur vanaf het Stadskantoor aan de Oostzeedijk. Dan loopt een groep actieve inwoners samen met (o.a.) de politie, handhavers, politici en de wijkregisseur door de wijk. Kijken en beoordelen. Hoe staat de stoep ervoor? Staan er dingen in de weg? Fietsen op, gaten in de stoep? Onveilige situaties? En daarna neemt de gemeente actie. Extra werk naast het gewone werk.

Nu stel ik voor dat wijzelf een stapje verder gaan. Een aantal doet dat al. Die inwoners lopen regelmatig door de wijk, met knijper en zak en ruimen peuken, papiertjes en erger op. Geen burgers die klagen en zeuren, maar die aanpakken en opruimen. Ik doe het zelf nog iets anders. Ik ga een ochtend (of middag) door de wijk op zoek naar verkeerd geplaatste fietsen en zet ze goed. Meestal lukt dat, niet altijd. Een vriend van me – in een andere stad – ging een stap verder. Hij hing een gedrukt kaartje aan het stuur nadat hij de fiets rechtop had gezet. Op dat briefje staat een QR-code met zijn bankrekening en de opmerking: “met die QR code maakt u 2 euro aan mij over, voor een nieuwe broek, oude gescheurd door uw fiets”. Op mijn vraag of hij er rijk mee werd, bleef hij mij het antwoord schuldig. Later zag ik hem wegrijden in een Porsche.

Eduard Schuringa


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.