Hans van den Berg. De aanleiding voor het verhaal is het boek ‘Buiten is het donker …’

Buiten is het donker en sneeuwt het licht

Op 1 januari 1982, ’s ochtends vroeg, werd Petra van den Berg doodgestoken op de Oostzeedijk in Kralingen. Ze was 17 jaar. Ze maakte een ommetje in de buurt. Deze gebeurtenis dompelde haar ouders, broers, zussen, vrienden en kennissen in diepe rouw. Niemand had dit zien aankomen.

Op De Ster Online is dit terug te vinden: desteronline.nl/onopgeloste-moord-oostzeedijk-1982-dwdd. En op 9 september 2020 werd dit bericht geplaatst: desteronline.nl/wie-stak-petra-van-den-berg-dood-en-waarom. Dat werd ook afgedrukt in De Ster van 8 september 2020. In de videoreportage van RTV Rijnmond vertelt jongere broer Hans dat hij een boek heeft geschreven over hoe hij verder leeft na de moord of doodslag op zijn zus. (Verder in dit artikel zal om praktische redenen het woord ‘moord’ worden gebruikt.) Dat boek heet ‘Feit is een fictie – De rode draad’.

Waarom?
Dit jaar, meer dan 40 jaar na de fatale gebeurtenis, kwam het nieuwe boek van Hans van den Berg uit. De titel: ‘Buiten is het donker en sneeuwt het licht’. Weer gaat het over zijn vermoorde zus. Wie heeft haar doodgestoken en, vooral, waarom? Dat is wat hem nog steeds bezighoudt. Is het een obsessie geworden? Als het dat al is, heeft dat hem er niet van weerhouden een ‘normaal’ leven te leiden. Hij is werkzaam als CCU (hartbewaking)-verpleegkundige, is getrouwd en heeft twee volwassen kinderen en is een groot liefhebber van vooral popmuziek en treedt op als dj.

Verwijst de titel naar die vroege nieuwjaarsochtend op 1 januari 1982? Nee, het is een droom die hij achterin zijn boek beschrijft. Daarin sneeuwt het licht. ‘Licht’ is niet een bijwoord maar als zelfstandig naamwoord gebruikt.

Brieven
Hans van den Berg treurt nog steeds om het verlies van zijn zus. Niet doorlopend, maar als woorden, gebeurtenissen hem weer aan zijn zus en wat haar is overkomen, doen denken. Hans is niet de enige die treurt. Vooral zijn moeder mist haar overleden dochter Petra zeer en schrijft haar brieven. Zij houdt het contact op die manier ‘levend’. Zij ging daarmee door tot aan haar overlijden in februari 2021. In die brieven vraagt zij Petra meermalen wie haar heeft vermoord en waarom. Zijn vader liet zich af en toe ontvallen dat hij die nieuwjaarsochtend met zijn dochter mee had moeten lopen. Hij overleed voorin het nieuwe millennium.

Publiciteit
Zoon Hans gaat al vrij snel na de dood van zijn zus met het wie en waarom aan de slag. Hij zoekt de publiciteit en komt terecht bij RTV Rijnmond, Matthijs van Nieuwkerk, DWDD, EenVandaag, Peter R. de Vries, Hugo Borst, op zoek naar de dader, naar getuigen. Hij is ervan overtuigd dat er mensen zijn die antwoorden hebben. Hij spreekt politiemensen die getracht hebben de moord op te lossen. Verschillende getuigen vertellen verhalen die niet met elkaar te rijmen zijn. Een aantal verdachten passeert de revue. Pas later verneemt Hans dat de politie bij het onderzoek niet zo doortastend en nauwkeurig te werk is gegaan als wenselijk is.

coldcaseteam
Het coldcaseteam van de politie Rotterdam-Rijnmond pakt de zaak op maar stopt uiteindelijk ermee omdat alle sporen doodlopen. Inmiddels verjaren moordzaken niet meer, maar die van voor 1988 wel. Vermoedelijk geldt hetzelfde voor doodslag. De dader heeft dus niets meer te vrezen.

Hans van den Berg heeft een waarschijnlijke dader op het oog. Die is echter kort na de moord al verhoord door de politie maar wegens gebrek aan bewijs ‘heengezonden’. Hans wil zelf op de vermeende dader af, maar de politie werkt niet mee en weigert hem het adres te geven van die vermeende dader. Peter R. de Vries sprak die vermeende dader maar kwam tot de conclusie dat die de moord niet gepleegd kon hebben. Hans kwam ook niet via hem het adres aan de weet.

Samen met zijn oudste zus, voormalig politievrouw Ellie en RTV Rijnmond verslaggeefster Kirsten besluiten ze hun eigen coldcaseteam op te zetten. Na veel gesoebat mogen ze het politiedossier inzien. Helaas levert dat niets nieuws op. Hans is er dan zo langzamerhand aan toe te aanvaarden dat de dader nooit bekend zal worden en dat de vraag waarom zijn zus werd doodgestoken nooit zal worden beantwoord.

Veranderd
Het gezin Van den Berg, woonachtig aan de Oostzeedijk in Kralingen, vader, moeder en zes kinderen, viert de jaarwisseling 1981-1982. Vrienden kennissen over de vloer, het is een gezellige boel. Men gaat af en toe naar buiten, weer naar binnen, zoals dat gaat als oud en nieuw wordt gevierd. Om een uur of drie  gaat Petra naar buiten, na gezegd te hebben dat ze een ommetje wil maken. Enkele ogenblikken daarna wordt ze  doodgestoken, van achteren. Kennelijk probeert ze nog naar huis terug te gaan maar niet ver van haar huis zakt ze ineen en overlijdt. Het leven van alle leden van het gezin Van den Berg is dan voorgoed veranderd.

Hans van den Berg schreef zijn boeken om te laten weten hoe het voelt als je zus wordt vermoord en dader en motief blijven onbekend. Hij hoopt dat die boeken alsnog teweegbrengen dat iemand zich meldt met de opheldering van de zaak. Maar hij schreef ook omdat hij plezier heeft in het schrijven. Veel plezier zelfs, wat leidt tot lange, soms onnavolgbare teksten die op gedichten lijken en dat volgens Hans soms ook zijn. De tekst is niet onberispelijk, vaak ook opzettelijk. Maar dat doet er helemaal niet toe. Want, de hoofdzaak, de rode draad, de zoektocht naar de dader en het motief, raakt nooit uit beeld. Dan is Hans van den Berg ‘welsprekend’ en duidelijk. Naarmate het verhaal vordert, wordt het spannender. Zal hij er toch in slagen de dader aan te wijzen?

‘Buiten is het donker en sneeuwt het licht’ is uitgegeven door Uitgeverij Aspekt te Soesterberg en alhier verkrijgbaar bij Boekhandel J.Amesz, Voorschoterlaan 145-A en Lectuurwinkel Veenstra, Lusthofstraat 43, beide in Rotterdam-Kralingen.

Naar aanleiding van het uitkomen van ‘Buiten is het donker en sneeuwt het licht’ werd Hans van den Berg onlangs geïnterviewd op RTV Rijnmond:rijnmond.nl/tv/aflevering/rijnmond-vandaag

eenvandaag.avrotros.nl/item/wie-vermoordde-petra-van-den-berg-nieuwjaarsnacht

Contact Coldcaseteam Rotterdam-Rijnmond: 0900-8844.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.