Wie stak Petra van den Berg dood en waarom? Deze vragen werden al gesteld op 1 januari 1982 en zijn tot heden niet beantwoord. In die vroege nieuwjaarsochtend, even na 03.00 uur, werd Petra van den Berg, 17 jaar, gestoken met een mes(?), vermoedelijk op de Oostzeedijk in Rotterdam-Kralingen, niet ver van haar ouderlijke woning op de Oostzeedijk. Kennelijk wilde ze nog naar huis maar haalde het niet. Enige portieken daarvoor zeeg ze ineen en bloedde dood.

Tevoren had het gezin Van den Berg, vader, moeder, drie dochters, drie zonen, Oud en Nieuw gevierd. Met familie, buren, vrienden over de vloer. Petra deelde om een uur of drie mee dat zij nog even bij kennissen langs wilde en vertrok. Zeer kort daarna moet de aanvaller hebben toegeslagen.

Vergismoord?
Als zoiets gebeurt en de dader is niet bekend, wordt er gezocht naar een motief. Dat zou immers kunnen helpen om de dader te vinden. Echter, het zou een ‘vergismoord’ kunnen zijn. Maar misschien ook niet.

De politie slaagde er niet in om de dader te vinden. Naast het verdriet om het verlies kwam daarbij nog de frustratie van de familie dat het op heden onbekend is wat zich die nacht heeft afgepeeld. Met name broer Hans deed oproepen aan getuigen om zich te melden, o.a. op tv, via EenVandaag, De Wereld Draait Door en TV Rijnmond. Ook Peter R. de Vries kwam eraan te pas. Tot op heden zonder resultaat.

Verjaard
Voor een veroordeling hoeft de dader niet meer te vrezen. Als het om moord zou gaan, dan was die in 2000 al verjaard en in het geval van doodslag zelfs al eerder. Tegenwoordig is dat anders geregeld. Moord verjaart sinds 2006 niet meer, ook omdat het mogelijk is om, zelfs jaren nadien, met behulp van DNA sporen de dader aan te wijzen. Moordzaken van voor 1988 blijven verjaard.

Video RTV Rijnmond 2010

Beloning
Maarten van den Berg, oudste broer van Petra, wil dat de zaak van zijn zus eindelijk wordt opgelost. Wie deed het en waarom? Zijn zeer bejaarde moeder Nel moet het toch weten? Zijn vader is inmiddels overleden. Daarom looft hij een beloning van 7.500 euro uit voor degene die met informatie komt over de dader. Heeft u iets gezien, gehoord, misschien al op 1 januari 1982 of anders daarna, wat kan leiden tot het aanwijzen van de dader? Neem dan contact op met het Cold Case Team Rotterdam, via 0900-8844, vragen naar rechercheur René Bergwerff.

Ook de dader kan zich bij deze rechercheur melden die de zaak verder behandelt. Voor vervolging hoeft niet gevreesd te worden, nu er geen vervolging meer mogelijk is.

Wanneer de zaak tot een oplossing komt, krijgt de tipgever de beloning uitgekeerd.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.