Van blad naar beeld: een jaar in de Botanische Tuin Kralingen

Het is september 2021: de laatste maand van het jaar dat Inge Hoefnagel en Mirian Zimmerman zich als Artist in Residence laten inspireren door de Botanische Tuin Kralingen. Het werd een in alle opzichten bijzondere periode waarin de gevolgen van Covid en klimaatverandering altijd op de achtergrond aanwezig waren. Tijd dus om eens te kijken naar wat dit allemaal heeft opgeleverd. Iedereen is van harte welkom om dit te doen tijdens de Kunstroute Kralingen Crooswijk op 2 en 3 oktober a.s. Natuurlijk in de Botanische Tuin Kralingen!

De kleurenpracht van de nazomer, de verstilling van de wintermaanden mét sneeuw, het kletsnatte en warme voorjaar met explosieve plantengroei en de wisselvallige zomerperiode: het tuinjaar 2020-2021 was beslist niet saai. Wel was het anders dan anders. Gedurende lange perioden waren bezoekers niet welkom en moesten vrijwilligers thuisblijven.

Mirian Zimmerman

Schetsen in de sneeuw
Mirian Zimmerman: “De basis van mijn werk zijn de foto’s die ik maak. Dat zijn de schetsen die ik later in mijn ateliers uitwerk. Met medewerking van tuinman Ton kon ik altijd op de tuin terecht. “ Zo werd ze, samen met haar man en assistent Toon, een vertrouwde verschijning aan de Cederstraat.  “Je maakt zo alles mee. Maar die zondagochtend in de sneeuw was wel heel bijzonder.”

Tuin op afstand
Inge Hoefnagel dacht in september 2020 nog wekelijks in te tuin te kunnen zijn.

“Maar toen kwam de tweede Coronagolf en brak voor mij een lange periode van isolatie aan. Gelukkig had ik net daarvoor ook heel veel foto’s in de tuin gemaakt en kon ik met die inspiratie goed vooruit. Het werken ging best voorspoedig, maar het was letterlijk en figuurlijk een periode gekenmerkt door afstand houden. “

Daaraan kwam pas ver in het voorjaar van 2021 verandering. In hoog tempo werd een prachtige presentatie gerealiseerd die op 17 en 18 juli veel bezoekers naar de Botanische Tuin trok. Het prachtige weer, de charmante muziek en vooral de indrukwekkende presentaties van Inge en Mirian droegen bij aan dit hoogtepunt van deze Artist in Residence-periode. Zo werd daar verslag van gedaan op De Ster Online: desteronline.nl/zomer-in-de-botanische-tuin-kralingen

Inge Hoefnagel

Inge: Roos en de doorn
De buitenruimte is vrijwel altijd het begin van Inges werk. Materiaal en vorm zijn vrij maar altijd ondergeschikt aan het object. Zo zien we de inspiratie die de Botanische Tuin opleverde terug in werken van textiel, papier en foto’s maar ook in de installatie Roos en de doorn rond de fontein, vastgelegd op video.  Maar ook de zakdoekjesboom in de tuin duikt regelmatig op. “Inge: Eén van mijn favoriete bomen. In de winter heeft hij ‘kerstballen’ hangen en in het voorjaar witte zakdoekjes.”

Met vilten ballen en echte zakdoekjes maakte Inge van de boom een geslaagde installatie. Waarom? “Ik hoop dat kijkers naar de boom die ik op deze manier heb vormgegeven, de ruimte anders of intensiever gaan beleven. Boom en tuin zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.”

Pandemie en belevenissen op de tuin zijn een blijvende bron van inspiratie. We verheugen ons op Inges versie van de koortsboom. Bij voldoende belangstelling vervaardigt Inge ook een serie kaarten, geïnspireerd op haar jaar in de Botanische Tuin Kralingen. Hierover binnenkort meer. facebook.com/inge.hoefnagel

Mirian: Bladvormen
Ook Mirian laat zich altijd inspireren door het landschap. “De structuren, de ruimte, de kleuren. De vele duizenden foto’s die ik in de tuin heb gemaakt zijn voor een deel later in mijn atelier uitgewerkt in schilderijen. Met het oude fotoprocedé Cyanotypie ben ik met bladvormen aan de slag gegaan. Naast schilderen en fotograferen heb ik ook veel geëxperimenteerd.”

Dat heeft enorm veel werk in allerlei formaten opgeleverd. Mirian: “Ik werk graag in series om me zo in een landschapsaspect beter te kunnen verdiepen.”  Verzamelen was vanaf het begin van deze Artist in Residence-periode een belangrijk element: “De tuin zelf is immers ook een verzameling planten in de breedste zin van het woord. Ik heb me dan ook vooral beziggehouden met het inventariseren van de verschillende bladvormen die je ziet in de tuin.”

Dat leidde tot mooie series Cyanotypes en een aantal kleurrijke schilderijen maar ook tot ecodruk op zijde en katoen en op zelf geschept papier, bladeren in giethars en zelf gemaakte transfers.

Mirian stelde tot slot een mooi fotoboekje samen, écht een must-have  voor de fans van de Botanische Tuin Kralingen!  www.mirianzimmerman.nl

AIR gaat door
Na de kunstroute nemen we afscheid van Inge en Mirian als ‘vaste’ kunstenaars, net zoals we dat vorig jaar van Willem van Hest, de wegbereider van dit project, moesten doen. Ze maken plaats voor de Kralings/Joegoslavische kunstenaar Vladimir Radujkov. Nu vast kennismaken? Kijk nu op www.vladimirradujkov.com .

(ingezonden mededeling: Vrienden van de Botanische Tuin Kralingen – Nel van Holst)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.