Stil boven de stad
Geen woorden meer, alleen de lucht,
die zachtjes zingt van één laatste vlucht.
Een vliegtuig hoog, een droevig lied, voor wie je nu niet langer ziet
Ze vlogen dapper, zonder vrees voor vrede hier, voor ieders feest
Voor onze vrijheid zijn zij gegaan en bleven in de hemel staan.
dus kijk omhoog, heel even maar, hun moed is altijd met ons daar.
Dit gedicht werd gemaakt door Fayae en door haar voorgedragen op zondag 18 mei bij het oorlogsmonument in Crooswijk voor de in 1943 neergestorte Engelse bommenwerper EF-357. Fayae (12 jr.) is leerling van de Crooswijkse Talmaschool. De school adopteerde het oorlogsmonument. Juf Frouke Rijsdijk liet haar kinderen van groep 8 daarover gedichten schrijven. Fayae wilde haar gedicht wel voordragen. Op Begraafplaats Crooswijk legden de kinderen van de Talmaschool enige dagen tevoren bloemen op de graven van de gesneuvelde Engelse vliegeniers.
EF-357
In de nacht van 12 op 13 mei 1943 stortte in Crooswijk de Britse Short Stirling EF-357 OV-J van No. 149 Squadron, Royal Airforce, neer. Eerder die nacht voerde de bommenwerper een aanval uit op Duisburg. Op de terugweg werd het vliegtuig boven Rotterdam neergeschoten. Alle zeven bemanningsleden kwamen om en vonden hun laatste rustplaats op de Algemene Begraafplaats Crooswijk.
Peter Bruinstroop
De bommenwerper kwam wonder boven wonder niet op de huizen in Crooswijk terecht maar op een open plek, thans het grasveldje bij de Nieuwe Crooswijkseweg / Catharina van Zoelenstraat. Op 12 mei 2018 (75 jaar later) werd op die plek het monument ter nagedachtenis aan die gebeurtenis, vervaardigd door Crooswijkse steenhouwer Peter Bruinstroop, onthuld. Twee nabestaanden van de Britse vliegeniers en burgemeester Ahmed Aboutaleb waren daarbij. Zie: desteronline.nl/bemanning-neergeschoten-britse-bommenwerper-herdacht-en-geeerd.
Elsa van Gelderen
Vaste jaarlijkse gast bij de herdenking van van de EF-357 was Elsa van Gelderen, namens de Royal British Legion Holland Branch. Zie: https://branches.britishlegion.org.uk/branches/holland. Zij was deze keer voor ’t laatst. Zij sprak de zgn. exhortation uit. De ‘aansporing’ om de omgekomen vliegeniers te herdenken (‘… we will remember them’).
Crooswijker Ton Geenen las de vertaling van het gedicht van de vader van een van de omgekomen vliegeniers voor en Crooswijker Cor Jongenengel vertelde dat hij als kleine jongen naar het neergestorte vliegtuig was wezen kijken.
Trompettist Sadewa Bekker blies The Last Post voorafgaand aan de minuut stilte en aalmoezenier Oscar Stok van de Able Compagnie sprak het gebed uit.
Het Crooswijkse comité dat de organisatie van de plechtigheid op zich had genomen bestond uit Klaus Oordt, Kees Plaisier, Peter Bruinstroop en Ton Geenen. Gemeente Rotterdam maakte de herdenking mede mogelijk.
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar