“We zitten nu al op zo’n 3.500 views en dat binnen vierentwintig uur”, vertel Guus Bok opgetogen zodra we plaatsnemen aan een tafeltje op het terras van het onlangs geopende ‘Broodcafé’ in de Lusthofstraat. “En voor het eerst in mijn leven heb ik net een (goede) Tweet de wereld in gestuurd”, vervolgt hij lachend. Het is duidelijk dat Kralinger Guus in zijn nopjes is met zijn eerste videoclip Nadien, die vrijdag vijf september werd gelanceerd. Het samen met zijn compagnon Rico Hop geschreven nummer stond op de dag van de release al meteen in de top 50 downloads van iTunes. “Een super begin, maar we zijn er nog niet. Dit is pas de start van hopelijk iets heel moois”. Guus en Rico zijn de clip momenteel volop aan het promoten en proberen het nummer op zoveel mogelijk radiostations geplugd te krijgen.

guus bok nadien

Hoe het begon
Volgens Guus lijkt het alsof hij en Rico elkaar al jaren kennen. “We hebben de afgelopen tijd zo intensief met elkaar doorgebracht”. Toch leerden de heren elkaar pas eind 2012 kennen. Rico had een oproep gedaan op een website. Hij had een nummer geschreven en zocht daar een zanger voor. Er reageerden zo’n dertig mensen, maar hij koos voor Guus. “We hadden meteen een klik. Het bleek dat we vroeger in Ridderkerk op een steenworp afstand van elkaar woonden en ook nog eens op dezelfde middelbare school zaten, zij het niet gelijktijdig”. Van het één kwam het ander. Samen schreven zij nog meer teksten en melodieën en verdiepten zich in – met name de zakelijke kant van – de muziekindustrie. Zij gingen op zoek naar een producer. “Daar ging heel wat tijd overheen, maar uiteindelijk kwamen we bij Fendalsound Studio’s terecht. Producer Hans van Vondelen was meteen te spreken over onze demo en toen ging het snel. Binnen een dag hebben we het nummer Nadien opgenomen”. “Een gezellig Nederpopnummer met een moderne sound”, zo omschrijft Guus het nummer. “In drie kwartier stond eigenlijk de hele take die we gingen gebruiken erop, maar vervolgens ben je nog de hele dag bezig met allerlei toevoegingen”. Een maand later werd de zang opgenomen en weer een tijd later de videoclip. En zo kost het best nog veel tijd voordat een nummer echt klaar is om gereleasd te worden. “Rico en ik zijn perfectionistisch. Over elke noot en over elk shot wordt minstens twintig keer nagedacht. We slijpen en schaven er net zo lang aan tot we er allebei honderd procent achter staan”.

https://www.youtube.com/watch?v=ORpux-LbKQY&feature=youtu.be

Videoclip
Rico en Guus hebben beiden een hekel aan clichés en wilden met de videoclip van het nummer Nadien dan ook het publiek verrassen. “We wilden een videoclip maken die zó leuk is, dat hij zichzelf verspreidt, net zoiets als Gangnam Style”. Zelf is Guus super tevreden met het resultaat en hoopt dat de clip bestempeld wordt als “de leukste clip van Nederlandse bodem aller tijden”. Ik ben enkel al door het enthousiasme van Guus overtuigd. Wat vindt u? Is de clip van het nummer Nadien echt zo’n leuke videoclip?

door Joëlle Stapelkamp