Dit jaar bestaat het Van Vulpen orgel in de Hoflaankerk vijftig jaar én is het honderd jaar geleden dat één van de belangrijkste componisten die voor orgel schreef, op 43 jarige leeftijd overleed. Van Max Reger (1873-1916) is bekend dat hij, net als de grote meesters Bach en Mozart, veelal componeerde zonder gebruik te maken van een instrument. Hoewel hij met zijn muziek midden in de Romantiek stond, liet hij zich inspireren door met name Bach. Ondanks zijn korte leven liet hij een groot oeuvre na. Reger schreef voor allerlei uiteenlopende bezettingen: van orkestwerken tot koormuziek, van orgelwerken tot kamermuziek.

Organist Wouter van der Wilt specialiseerde zich tijdens zijn studie in Duitsland o.a. in de muziek van Max Reger. Tijdens het concert hoort u naast een paar korte stukken de grote koraalfantasie over ‘Freu dich sehr, O meine Seele’ (een Luthers gezang met de melodie van psalm 42) en een orgeltranscriptie van één van Regers’ beroemdste orkestwerken, Variationen und Fuge über ein thema von Mozart. Het zeer bekende thema is afkomstig uit Mozarts Pianosonate in A. Mozart varieert in klassieke stijl op dit thema, Reger vond dit zo inspirerend dat hij het in laat romantische stijl nog eens overdeed. Uiteraard is het op orgel spelen van dit werk – geschreven voor groot orkest – door één persoon geen sinecure.

Op zaterdag 1 oktober speelt Wouter van der Wilt Reger in de Hoflaankerk, Hoflaan 1 in Rotterdam-Kralingen. Aanvang 20.00 uur. Kom het meemaken!

De verrichtingen van de organist kunnen via een duidelijk beeld gevolgd worden. De entree is gratis, collecte na afloop. De koffie staat voor u klaar. Van harte welkom! Zie ook: www.hoflaankerk.nl en www.orgelconcertenhoflaankerk.nl.

(ingezonden medcedeling Wouter van der Wilt www.woutervanderwilt.nl)