Om een gebied goed te leren kennen kan het nooit kwaad te kijken welke huis-aan-huis-reclames er komen. Dit vertelde een vriend mij eens. Nu denk ik al jaren dat ik weet wat er gebeurt in de omgeving, dus laat ik de brievenbus voor de lol eens inspecteren. Ik begin: Albert Heijn, Dirk, Blokker, Karwei. Wat kan ik daar uit afleiden? Dat we veel om eten geven, dat we zo nu en dan een bord nodig hebben en een dakkapel maken? Zoiets vermoed ik. Er ligt ook een briefje waarin een waarzegger zich aanbiedt. Lijkt mij geen goede. Als hij goed was geweest had hij geweten dat ik geen gebruikmaak van zijn diensten. Ook ligt er een briefje van een werkster (of werker, ik kan aan de naam niet zien of het een vrouw of een man is) die haar (zijn) diensten aanbiedt. Helaas, ik ben al voorzien. Wat valt hier nu uit op te maken? Dat mensen in ons gebied graag de toekomst horen voorspellen en graag een schoon huis hebben?

Mijn vriend maar eens gebeld. Hij heeft een checklist: reisbureaus, tuincentra, tweedehands auto’s, bakkers, kaasboeren, relatiebureaus. Dat ligt allemaal niet in mijn bus. Wel nog een aantal krantjes, met daarin activiteiten die er binnenkort te doen zijn. Nu echt verhelderend vind ik het niet. Gelukkig krijg ik hulp. Een buurman vroeg me op de koffie en meteen vroeg ik of hij de huisaan- huis reclames leest. Dat bleek het geval te zijn. Met name de aanbiedingen, veel verse groente en fruit, en zo. Ja, hij vond het reuze handig. Hij omcirkelde zelfs bepaalde ‘acties’ en deed de folder in zijn tas, zodat hij die artikelen na werktijd kon kopen. Gelukkig gaan de winkels niet meer om 18.00 uur dicht! Zo zie je maar weer, dat we zelfs in deze digitale tijd toch blij zijn met huis-aan-huis post. Behalve natuurlijk de mensen die een Nee – Nee sticker op hun brievenbus hebben. Maar die weten nu tenminste wat ze missen. Eén reclamefolder wil ik u niet onthouden. Als er een prijs voor gegeven kon worden, dan gaf ik die. Het is een folder van een uitvaartbedrijf. ‘Bij overlijden, bel tel. 010- …’ Geweldig, zal ik zeker doen. Veel leesplezier gewenst.

Eduard Schuringa