• Youssef El Hachioui organiseert iftar-maaltijd in ‘t Huys te Krooswijck

De ramadan is hét uitgelezen moment voor moslims en niet-moslims om zich in elkaars cultuur te verdiepen en elkaar beter te leren kennen. Dat vindt althans Youssef El Hachioui (35). Daarom organiseert hij op maandagavond 5 augustus alweer voor het vijfde jaar op rij een zogenaamde iftar-maaltijd: een uitgebreide – in dit geval Marokkaanse – maaltijd die tijdens de ramadan wordt gegeten na zonsondergang.

door Joëlle Stapelkamp

Youssef is in Kralingen opgegroeid, maar woont inmiddels zo’n acht jaar in Crooswijk. In 2009 kwam hij op het idee om een iftarmaaltijd te organiseren. “Ik woonde toen vier jaar in Crooswijk, maar ik kwam erachter dat ik mijn buren eigenlijk helemaal niet echt kende. We zeiden elkaar gedag, maar daar bleef het bij.” Hij greep het religieuze gebruik de ramadan aan om daar verandering in te brengen. Hij organiseerde in het Praethuys aan de Paradijslaan een iftar-maaltijd voor bewoners in zijn straat. De belangstelling uit de buurt en de positieve reacties van de mensen die aan de maaltijd deelnamen, zorgde ervoor dat Youssef het jaar erop wederom een iftar organiseerde. Dit keer niet in het Praethuys en niet alleen voor zijn eigen straat, maar in ‘t Huys te Krooswijck en voor alle bewoners uit het Schutterskwartier. Met een opkomst van zo’n tachtig man bestond er voor Youssef geen enkele twijfel meer dat zijn iftar een jaarlijks terugkerend evenement zou worden.

Onzekerheid
Toch heeft Youssef dit jaar getwijfeld over de voortgang van het evenement. Niet omdat hij het niet wilde, maar vanwege de financiële middelen. Tijdens een vergadering van de Leefbaarheidsgroep vroeg de voorzitter aan Youssef of hij dit jaar nog een iftarmaaltijd organiseerde. “Er werd me verteld dat er nog budget beschikbaar was.” Youssef is blij dat daardoor zijn iftar ook dit jaar weer plaats kan vinden. “Het is toch zonde als een evenement dat culturen en buren samenbrengt en verbindt door ontbrekende financiële middelen geen doorgang kan vinden?”

Youssef El Hachioui

Schoolplein
Men kan tijdens de Iftar genieten van Marokkaanse gerechten als harira (soep), couscous, dadels, zoete hapjes als sbekia, msmen (soort pannenkoeken), brood en natuurlijk Marokkaanse thee. Het bijzondere is dat de iftar dit jaar op het schoolplein bij ‘t Huys te Krooswijck wordt gehouden. Op die manier probeert Youssef het evenement nóg toegankelijker te maken voor de bewoners, want buren samenbrengen zodat ze elkaar en elkaars cultuur leren kennen, dat is waar het volgens de organisator om draait. “Een goede buur is beter dan een verre vriend”, lacht Youssef. En zo is het maar net.

Wilt u ook uw buren beter leren kennen onder het genot van allerlei Marokkaanse lekkernijen? Meldt u dan aan via y.elhachioui@chello.nl en kom op maandag 5 augustus 20.00 uur naar ‘t Huys te Krooswijck, Paradijsplein 1.