Vorige week vertelde ik u van mijn ontmoeting met engelen in de oude stad Den Bosch. Tussen de middag komen wij daar bij de Grote Markt. Het is warm, de terrassen zijn overvol, maar ik ontwaar nog twee stoelen in de schaduw. Wij nemen plaats en worden geflankeerd door twee oudere mannen. De heer naast mij zit aan de koffie en ik maak een praatje. Ongewild wordt het gesprek echt interessant. Wat is kunst? Hij verzamelt oude objecten van de rommelmarkt: ,,maar het mag nooit meer kosten dan één euro”. Even later hebben wij het over de schilder Jeroen Bosch. De man wijst naar de overkant: ,,daar heeft hij ooit gewoond en nu woon ik er”. Dat vind ik leuk. Ik vertel hem over mijn columns en zeg dat ik altijd op zoek ben naar leuke verhalen. Hij laat nooit mensen in zijn huis toe, maar nodigt ons toch uit om even te komen kijken. Wij staan op, ik wil zijn koffie betalen, maar hij staat er op om ook mijn rekening te voldoen.

Als wij achter hem aan lopen blijkt hij nog een behoorlijk kwieke tred te hebben voor iemand van over de 70. Wij komen aan bij de achterkant van het huis en gaan daar naarbinnen. Prompt vallen wij achterover van verbazing. Dit is geen rommeltje, dit is een museum, dit is een kunstcollectie à la Scheringa van de DSB bank. De man moet miljonair zijn. Wat een collectie! Inderdaad hangt hier en daar een goedkoop fotolijstje met een foto van een devote non in zwart/wit uit 1930, maar daarnaast hangen weer schilderijen van enkele tonnen. Wij kijken onze ogen uit. Dit is wel het allerlaatste wat ik had verwacht. ,,Wilt u een glaasje champagne?” vraagt de man. Ja, dat willen wij wel. Wij lopen meer dat 3 uur door het huis en de bijgebouwen. Een persoonlijke rondleiding en uitleg door de verzamelaar zelf. Het is een fantastische middag. Elk schilderij of object heeft een eigen interessant verhaal. Ik doe de man te kort als ik het verhaal hier bij zou laten, dus ik kom er volgende week nog op terug. Bekijk de tientallen foto’s hier op De Ster Foto gallery en u zult zien dat ik niet heb overdreven.

Jacques Beket

Johannes