Drie theatermakers brengen het verhaal van negen Rotterdamse ouderen tot leven in de voorstelling Van Jong Talent en Oude Dagen. Zaterdag 5 maart is een feestelijke voorstelling in theater Zuidplein. De theaterproductie is een samenwerking tussen Lelie Zorggroep en Stichting Cultureel Avonturiers. Samen geven zij een gezicht aan de geschiedenis van Rotterdam.

De theatermakers reizen, met slechts een koffer aan bagage, als ware troubadours door Rotterdamse zorginstellingen en theaters en vertellen verhalen over verre zeereizen en tatoeages, de saaiheid van Krimpen, ware liefde, verloren jeugd en meer. Mét een vleugje rock en roll!

Meer dan bingo
In de afgelopen weken is de voorstelling al opgevoerd in tien verpleeghuizen van Lelie Zorggroep, waar de negen geportretteerde ouderen ook wonen. ‘In onze huizen wonen geen ouderen die we wegstoppen achter de geraniums en alleen nog maar bingo kunnen spelen’, zegt Marianne de Paauw, projectleider Welzijn bij Lelie Zorggroep. Volgens haar is er rondom discussies over de zorg te veel negatieve beeldvorming over ouderen. ‘Dit zijn mensen met een werkzaam leven achter de rug die hebben meegebouwd aan de maatschappij en deze stad. Met deze voorstelling hopen we te bereiken dat de samenleving het verhaal achter onze bewoners gaat zien. Zij hebben toekomstige generaties iets te vertellen. Zo willen wij onze bewoners in al onze activiteiten benaderen.’

‘Wilt u mijn oma zijn?’
Theatermaakster Sara Bouman is een van de drie creatieve talenten die in de voorstelling op het toneel verschijnt. ‘Ouderen hebben zoveel meer gezien dan onze generatie. Vanuit die nieuwsgierigheid en met respect willen wij hun verhaal vertellen. We stellen de verhalen niet mooier voor dan ze zijn. We praten ook over eenzaamheid, dat het soms heftig is om oud te worden.’ Bouman sprak onder andere met mevrouw Schilling (87) die zelfstandig in een appartement woont in Verpleeghuis De Burcht, een locatie van Lelie Zorggroep. Schilling heeft de voorstelling nog niet gezien en is erg benieuwd naar het resultaat, vertelt zij in haar gezellige kamer in De Burcht. De twee zien elkaar weer na een aantal maanden, maar hebben direct weer een klik alsof zij oma en kleindochter zijn. De levenslust van mevrouw Schilling heeft Bouman geraakt. Haar kamer hangt vol met eigen schilderijen, op de kast staan stapels puzzels en momenteel bouwt Schilling aan een groot miniatuurdorp. Daarnaast gaat zij nog vaak op pad en probeert zij medebewoners ook actief te krijgen. ‘Ik snap het niet als mensen de hele dag alleen maar zitten en slapen.’ Bouman: ‘Op haar 87e is zij nog altijd druk. Dat is inspirerend en maakt me vrolijk. Daarom vraag ik aan het eind van de voorstelling ook aan haar: wilt u mijn oma zijn?’

De voorstelling is op zaterdag 5 maart te zien om 14.15 uur in Theater Zuidplein in Rotterdam. Kaartjes zijn hier te koop.

(ingezonden mededeling Lelie Zorggroep)

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]