Foto: Andrii Leonov on Unsplash

De kapperszaken zijn, evenals andere niet-essentiële zaken, alweer enkele weken gesloten. Ondertussen is het corona-kapsel een fenomeen. Kappers waarschuwen: ga niet zelf je haar knippen. Wie zelf met de schaar aan de slag gaat doet vaak meer kwaad dan goed, waardoor de kapper straks nog langer bezig is om het kapsel weer in model te krijgen.

Zelf het haar knippen gaat maar zelden goed. Zo zagen kappers na de eerste lockdown dat veel klanten zelf de schaar in hun haar hadden gezet. Anders dan na een slechte verfbeurt duurt het een tijd voordat het haar weer goed te knippen valt. Vaak duurde het weken of langer om het haar weer in het juiste model te krijgen. Gelukkig zijn er ook veel manieren om het kapsel mooi in model te krijgen zonder dat hier een schaar aan te pas komt.

Haar even pauze gunnen
Deze tijd kan bijvoorbeeld gebruikt worden om het haar goed te verzorgen met een verzorgend haarmasker en een serum. Dit laat gespleten haarpunten minder opvallen, waardoor het een knipbeurt wat uit kan stellen. Voor wie toch niet vaak naar buiten gaat, kan dit ook een goede periode zijn om eindelijk het haar eens minder te gaan wassen. Te vaak het haar wassen kan leiden tot een geïrriteerde hoofdhuid, wat onder andere jeuk en roos tot gevolg heeft. Nu iedereen toch minder de deur uit gaat, valt het niet op als je tijdelijk vet haar hebt omdat je het haren wassen aan het afbouwen bent.

Verkoop tondeuses omhoog
In de eerste intelligente lockdown was een grote stijging te zien in de verkopen van bepaalde elektrische apparaten. Mensen kochten opeens veel meer webcams, vriezers, haartrimmers en tondeuses volgens cijfers van winkelketen MediaMarkt. Vergeleken met cijfers uit de laatste week voordat de eerste besmetting in ons land werd vastgesteld, verzesvoudigde de verkoop van haartrimmers en tondeuses. Ook de leveranciersvereniging VLEHAN bevestigd dat de vraag naar specifieke producten flink is gestegen door de coronamaatregelen. De tweede lockdown is dit effect minder sterk te zien, waarschijnlijk doordat veel mensen hun benodigdheden begin 2020 al in huis gehaald hadden.

Uitoefening van alle niet-medische contactberoepen is niet toegestaan. Het gaat hierbij niet alleen om de kappers, maar bijvoorbeeld ook de schoonheidsspecialist, masseur of pedicure. Juist in deze tijd willen mensen zichzelf wel een beetje in de watten leggen en sommige zaken lopen gewoon door, zoals de groei van lichaamsbeharing. Steeds meer mensen gaan hier noodgedwongen zelf mee aan de slag. Zo zorgt een epileerapparaat voor een snelle en nette ontharing  van de benen en zelfs de gevoelige schaamstreek. Doordat dit soort apparaten gemakkelijk te gebruiken zijn is hier geen specifieke kennis of ervaring voor nodig, waardoor zelfs de beginners hier eenvoudig mee aan de slag kunnen.