Er zijn de laatste jaren veel praatprogramma’s op de televisie en radio. Ik luister altijd naar radio 1 waar veel van wat nu in de wereld speelt wordt besproken.

Op de televisie zijn er veel praatprogramma’s met, vind ik, wel veel dezelfde mensen. Dit alles is niet nieuw, want Koos Postema presenteerde al in 1977 het praatprogramma van de VARA, Een Klein Uur U, met het ‘Nederlands elftal’.

Het Nederlands elftal bestond uit 11 personen uit verschillende lagen van de bevolking, met verschillende beroepen uit heel Nederland,  landbouwer, schilder, student, kleuterjuf, barkeeper, timmerman, onderhoudsmonteur, directeur, akkerbouwer, bejaardenverzorgerster en 2 huisvrouwen waar ik er 1 van was. Ik zat er ook als voorzitter van Buurtvereniging Vredenoord.

Ik ben 1 keer per week in totaal 11 keer naar Hilversum gegaan om direct na het nieuws van 20.00 uur live commentaar te leveren op het nieuws van die dag.

Om de beurt gingen mijn kinderen mee en ze waren er kind aan huis. Ze mochten van Rinus Spoor, regisseur van het programma, mee naar de regiekamer, om alles goed te volgen.

Op een avond (foto) ging het over de  abortuswetgeving, toen toenmalig minister Dries Van Agt die daar moeilijk over deed (dit speelt nog steeds). Later ook over Feyenoord en wat te doen met raddraaiers, toen ook al. Ik, als echte Feyenoord fan, verdedigde mijn club natuurlijk. Wat ik niet wist was, dat er al in die jaren heel veel mensen televisie keken en je gelijk bekend was, zeker na 11 keer televisie.

Dit alles merkte ik later toen ik met Feyenoord naar de uitwedstrijd tegen Volendam ging. Toen de omroeper in de pauze omriep: wij hebben een lid van het Nederlands elftal in het stadion, ging iedereen applaudisseren. Ik was geen voetballer maar het was wel leuk.

Na de wedstrijd gingen we naar Urk, waar ik van dacht dat het een gesloten gemeenschap was. Toen wij langs een huis liepen, kwam er een bewoner naar buiten en riep: ha, Greet Wijs! Ik keek heel verbaast maar hij zei: wij hebben ook tv hoor.

Alle jaren daarna heb ik veel geleerd maar ook altijd de krant gelezen, vanaf Het Vrije Volk en nu het Algemeen Dagblad. Het is heel belangrijk dat je checkt of (politieke) beloftes ingelost worden. Maar je bent altijd, als het kan, voor jezelf verantwoordelijk.

Greet Wijs


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.