Heel vaak hebben we het over dingen die anderen overkomen. Omdat we het interessant vinden om waargebeurde verhalen door te vertellen. We kunnen twee dingen doen: óf je slaat het op óf het gaat je ene oor in en het andere weer uit. Je beslist zelf wat je met welk verhaal doet.

Er is zoveel mogelijk op het gebied van liefde. Je hebt de traditionele man vrouw relatie. Maar als ik naar een tv programma van BNN kijk waarbij ze items bespreekbaar maken die nog in de taboesfeer liggen, dan sta ik ervan te kijken wat er hedentendage mogelijk is aan relaties. Bijvoorbeeld één vrouw met twee mannen of twee vrouwen met één man. En alle generaties doen hieraan mee. Jong en oud. Iedereen zet voor zichzelf op een rijtje wat voor hem of haar van belang is en handelt daarnaar. Toch vind ik dat als er kinderen in het spel zijn binnen een relatie, wij te allen tijde rekening met hen en vooral hun gevoelens moeten houden. Vooral als ze klein zijn wordt vaak gedacht, ach, die snapt er toch niks van.

Ik belde een vrouw. Die had haar vriend op bezoek. Ik wist dat het pril was. Weet niet exact hoelang. Iets van een paar maanden. Ik wist ook dat ze nog een jong kind van rond de 9 jaar in huis heeft. Wij waren aan het facetimen. Facetimen, dat is bellen met je mobiel waarbij je elkaar kunt zien. Daardoor zag ik die kerel bij haar in huis. Ik vroeg of haar kind die man had gezien. Haar antwoord was: ja, maar hij snapt het toch niet helemaal wat er precies gebeurt. Met andere woorden, hij heeft toch niet door dat hij een lover is. Wat ik hiermee wil zeggen is dat wij ouders de scherpte van onze kinderen niet moeten onderschatten. Tegenwoordig zijn kinderen zo bij de hand, zelfs wanneer ze nog klein zijn. Ze zien en horen veel. Vooral na de komst van internet. Dus onderschat ze niet.

Wat ik jammer vind, is dat die vrouw denkt dat haar kind niet door heeft dat hij een lover is. Het is altijd makkelijk om als ouder de dingen goed te praten zoals het ons op dat moment uitkomt. Het is zo belangrijk om als als gezin, in welke vorm dan ook, te leren om de kinderen bovenaan de lijst te zetten. Daardoor gaan je beslissingen er vaak heel anders uitzien. Er moet in alles rekening met ze worden gehouden. Ze hebben niet gevraagd om geboren te worden. Dus zijn wij als ouder te allen tijde niet 1 maar 24 uur per etmaal verantwoordelijk voor hun welzijn. En vooral om ervoor te zorgen dat ze zo evenwichtig mogelijk opgroeien. Dat wij als ouder continu van koers veranderen mag, maar overweeg altijd eerst hoe je kind of kinderen daarin zullen staan. Pas als je weet dat de relatie met die lover stabiel is kan je het wagen om hem langzaam te introduceren binnen je gezin. Maar stapje voor stapje, zodat het kind kan wennen aan de nieuwe situatie.

Nu we het toch hebben over het gevoel van een kind, moet ik dit even kwijt. Ik heb van de week een documentaire gezien over een jongen die toen 9 jaar was. En 20 jaar later kwam die jongen weer aan het woord. Wat ik het meest interessant vond is wat die jongen zei. ‘Mijn moeder heeft nooit om mijn mening gevraagd. Mij nooit gevraagd hoe ik me voelde. Nooit interesse getoond in mij.’ Het was eenrichtingsverkeer. Ik snapte helemaal wat die jongen wilde zeggen. Hij zei: ‘het bewijs is er. Ga terug naar die documentaire van toen ik 9 jaar was. Ik wilde naar een andere voetbalclub. Maar mijn moeder luisterde niet naar mij. Ze dacht alleen aan zichzelf en zei, ga naar die andere club, want die betaalt meer’. Die interactie tussen hem en zijn moeder was inderdaad vastgelegd. Dat die moeder totaal geen interesse toonde in hem maar alleen in wat hij zou kunnen opleveren. Ze had ook niet gekeken naar wat er beter was voor zijn carrière of iets dergelijks. 20 jaar later heeft hij het er nog over en als hij het vertelt, rollen tranen over zijn wangen. Dat zijn tranen van pijn. De pijn die hij voelt van toen, dat onbegrip van toen. Dat onbegrip van zijn moeder die niet de interesse in hem getoond heeft die hij wilde hebben. Die ‘warmte van thuis’ waar elk kind naar op zoek is.

Lita Gunther

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]