In Kralingen woonachtige beeldend kunstenaar Willem van Hest is verknocht aan Rotterdam. Vele van zijn werken zijn stadsgezichten. Omdat Rotterdam doorlopend verandert, raakt Willem nooit uitgekeken, uitgetekend, uitgeschilderd en uitgezeefdrukt. Museum adviseur Kees Plaisier woont ook in Kralingen. De stadsgezichten van Willem van Hest beziend kreeg hij het idee om daar teksten bij te maken en het geheel gezamenlijk te exposeren. Bij Van Hest viel dat idee in goede aarde. De expositie ‘Kleurrijk Rotterdam’ van 28 kunstwerken met bijbehorende teksten van Plaisier was de afgelopen zomer te zien in de ‘galerie’ aan de Jacques Perkstraat (aan de achterzijde) van hotel The Slaak Rotterdam. De teksten informeren over en becommentariëren wat is afgebeeld. Als ‘hebbedingetje’ werd in de ‘galerie’ ook het blik met 28 prentbriefkaarten met dezelfde afbeeldingen en fragmenten van de teksten gepresenteerd. Het boek met daarin alle kunstwerken en teksten zou in het najaar verschijnen.

Foto’s in hoge resolutie hier

 

Donderdag 3 november was de presentatie van dat boek, eveneens  ‘Kleurrijk Rotterdam’ geheten, in zalencentrum Pro Rege in Kralingen. Bij zo’n gelegenheid hoort de overhandiging van het ‘eerste exemplaar’ aan een daarvoor uitgekozen persoon. Meestal is dat iemand die met zijn aanwezigheid de gebeurtenis extra luister bijzet, dan wel van nut is geweest bij wat tot stand werd gebracht. Het moet dat laatste zijn geweest, want, tot zijn grote verbazing bleek verslaggever van De Ster Eeuwke Woldring de eer te beurt te vallen. Daarvoor waren reeds ‘eerste exemplaren’ uitgereikt aan de stadstroubadour Arie van der Krogt, nadat die een aantal liederen ten gehore had gebracht, zoals ‘Fout, fout, fout, …’ en aan de partners van de makers Trudie van Zanten en Paulien Plaisier.

Marcel van den Assem – Kadanz deed de vormgeving, even kleurrijk als de kunstwerken. Een mooi boek om cadeau tegeven, vooral aan diegenen die van Rotterdam houden. Dat geldt ook voor het blik met prentbriefkaarten. Het gaat wel hoofdzakelijk over de rechter Maasoever. Rotterdam-Zuid komt er bekaaid vanaf. Misschien een idee voor een volgend project?

Het boek ‘Kleurrijk Rotterdam’ is voor 25,- te koop bij Boekhandel Amesz en Lectuurwinkel Veenstra in Kralingen, Boekhandel Donner en Boekhandel Snoek in Rotterdam-Centrum. Het blik met de prentbriefkaarten is daar ook te koop en kost 15,-. Zie ook:

desteronline.nl/de-expositie-kleurrijk-rotterdam-van-willem-van-hest-en-kees-plaisier-was-nog-maar-het-begin

www.deontmoeting.eu

www.willemvanhest.nl


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.