Nu de winter zich langzaam laat zien, is het tijd om de bijzondere bewoners van het Eiland van Brienenoord op vakantie te sturen. De ruige koeien die het Zuid-Hollands Landschap helpen bij het natuuronderhoud van het eiland, zijn voorlopig klaar met hun werk. Het gras is op en de blaadjes zijn weg. Daarom gaan ze vanaf 22 januari op een welverdiende vakantie.

De kudde op het eiland is de laatste maanden flink gegroeid, met de geboorte van twee kalfjes. Daarom komen niet alle koeien terug na hun vakantie. Een aantal Schotse hooglanders blijft op Landtong Rozenburg, waar ze oorspronkelijk vandaan komen. De overige koeien gaan een periode naar het gebied Koedood in Rhoon. Zij blijven daar tot er in het voorjaar weer voldoende gras groeit op het Eiland van Brienenoord.

Het beheer van de kudde Schotse hooglanders is een samenwerking met Free Nature. De koeien zorgen voor een gevarieerde en bijzondere plantenrijkdom. Andere dieren zoals specht, fazant en konijn profiteren daarvan.

Nieuwsgierig geworden naar het Eiland van Brienenoord? Momenteel verblijven veel krak- en kuifeenden op de grote vijver. De mannetjes fazant heeft alweer zijn kleurrijke verentooi aan en tussen de kale struiken struinen wilde konijnen naar eten. Het eiland is via de brug aan het Hoendiep bereikbaar.

Fotograaf Tanja de Bode

Fotograaf: (c) Tanja de Bode

Het Zuid-Hollands Landschap beschermt ruim 4400 hectare natuurgebied in Zuid-Holland. Veel gebieden zijn gelegen rond Rotterdam en liggen binnen handbereik van de Rotterdammer. Helpt u mee bij bescherming van deze bijzondere natuur? Het Zuid-Hollands Landschap wil graag van 6 naar 10 procent beschermde natuur in Zuid-Holland. U kunt ons daarbij helpen, door vierkante meters natuur te beschermen via www.van6naar10procent.nl


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.