Door Herman Vriend | RTV Rijnmond

Eén speeltuin gesloten, voor vier anderen dreigt zelfde lot

“Speeltuinen zijn van oudsher een plek waar kinderen en ouders zich vertrouwd en veilig voelen. Waar kinderen praten over de situatie thuis en moeders durven te vertellen dat ze mishandeld worden. Het gaat dus om meer dan alleen spelende kinderen, en over die veranderende rol van speeltuinen in een veranderende samenleving ben ik in gesprek met de gemeente”, zegt directeur Bas Goedendorp van het Buurt en Speeltuin Werk Rotterdam (BSW). Aanleiding voor zijn uitspraak? Er moeten speeltuinen dicht.

Toen Goedendorp anderhalf jaar geleden begon als directeur bij het BSW, kreeg hij een bezuinigingsopdracht mee. De organisatie worstelde onder meer met de teloorgang van Duimdrop. De gemeenteraad trok twee jaar geleden tot verdriet van velen de stekker uit deze gratis uitleenbibliotheek van speelgoed.

Een beproefde en tevens verplichte manier om snel te bezuinigen op de kosten, is het laten aflopen van tijdelijke medewerkerscontracten, en dat is wat nu gebeurt. Van vijf beheerders van speeltuinen wordt dit jaar het contract niet verlengd.

Odilia per direct gesloten
De eerste die daarmee te maken krijgt, is beheerder Marcel van der Knaap van speelboerderij Odilia in Hillesluis. Per deze maand staat hij op straat. Odilia is direct gesloten, en datzelfde lot dreigt op termijn voor de speeltuinen die de overige vier beheerders met tijdelijke contracten onder hun hoede hebben. Het gaat om speeltuinen in Kralingen-Crooswijk, Feijenoord en
Delfshaven.

Odilia openhouden met extra vrijwilligers is volgens de teleurgestelde Van der Knaap geen oplossing. “Het is echt een hele verantwoording en we willen daarnaast ook duidelijk maken aan de gemeente dat niet alles zomaar op vrijwilligers gegooid kan worden. Dus blijven de deuren gesloten totdat er een oplossing is gevonden.”

Goedendorp ziet dat met het veranderen van de stad Rotterdam de rol van speeltuinen in de wijk aan ook aan het veranderen is, en daarmee ook de verantwoordelijkheden van de beheerders. Een speeltuin is tegenwoordig meer dan een verzameling toestellen met spelende kinderen. Speeltuinen worden steeds belangrijker voor het welzijn van de wijk, iets wat de gemeente ook onderkent.

“De bezoekers van speeltuinen, zowel de kinderen als de ouders, hebben behoefte aan iemand die ze kennen en die ze kunnen vertrouwen. Kinderen vertellen over de situatie thuis. Sommige moeders durven zelfs te vertellen dat ze mishandeld worden door hun partner. Veel mensen hebben geen vertrouwen meer in de officiële instanties.”

Maar er is meer aan de hand in de speeltuinwereld. Het BSW merkt dat de traditionele vrijwilliger uitsterft.

“De gepensioneerde die zich als bestuurslid bij wijze van spreken dag en nacht inzet voor de speeltuinvereniging, daarvan zijn er steeds minder. Het bestuurslid van nu is een dertiger of veertiger, die het vrijwilligerswerk erbij doet, bovenop een drukke baan. Speeltuinen worden daardoor meer op afstand bestuurd, en dat heeft gevolgen voor de rol van de beheerder.”

Deze twee ontwikkelingen waren voor Goedendorp aanleiding om indringende gesprekken met de gemeente te starten over de toekomstige rol van de speeltuin in de stad, wat daar voor nodig is en wat dat betekent voor het budget van het BSW voor de komende jaren.

Deze discussie speelt op de langere termijn, de harde realiteit van nu zijn de bezuinigingen van dit jaar en de dreigende sluiting van nog meer speeltuinen als er niets gebeurt.

Op zoek naar geld
“Ik ben op zoek naar geld om de vijf beheerders toch in dienst te kunnen houden. Ik hoop dat er ergens binnen de gemeente nog een potje is of dat we een alternatieve financiering kunnen optuigen. Binnen uiterlijk twee weken moet duidelijk zijn of dit lukt.”

En zo niet? Goedendorp gaat dan tijdelijk schuiven met de overgebleven beheerders, in de verwachting dat dit volgens jaar -als de gesprekken met de gemeente succesvol zijn verlopen- niet meer hoeft.

“In de praktijk zijn beheerders dan in sommige gevallen verantwoordelijk voor twee speeltuinen. Dat is zeker niet ideaal, maar je voorkomt daarmee dat er speeltuinen dichtmoeten.”

Via: RTV Rijnmond


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.