Mooi is het als je ouder wordt en je de tijd hebt om na te denken. Nu in deze coronatijd hebben veel mensen hier tijd voor. In de tijd dat ik raadslid was moesten er in Kralingen-Crooswijk veel huizen neergezet worden en ook nu zijn er te weinig woningen en wordt ernaar gekeken om kantoorgebouwen op bedrijventerreinen om te bouwen tot woningen.

Bij ons was dat toen het Waterleidingbedrijf in De Esch ging verhuizen naar de Biesbosch. De gebouwen stonden al een tijdje leeg, alleen de watertoren  was gekraakt. De deelgemeente startte in 1981. Daar hoorde ik voor het eerst dat er vergaande plannen waren voor woningbouw op het voormalig Drinkwaterleidingterrein (DWL).

Een mooie plek aan de Maas. Al snel kwamen de nieuwe plannen van de nieuw te bouwen woningen in de deelgemeenteraad  Het eerste wat gebouwd werd was het flatgebouw aan de grote weg om de geluidshinder tegen te gaan voor de nieuwe wijk.

Het eindresultaat was heel fijn om te wonen, winkels, verzorgingstehuis, scholen en welzijn in en op de waterbakken van vroeger, maar ook een mooie zaal voor huwelijken en zalen voor exposities en vergaderingen. Ik heb, terwijl ik raadslid was, 7 jaar  als ambtenaar van de burgerlijke stand, na door de rechter te zijn beëdigd, huwelijken mogen voltrekken.

Wat veel beter werd is de route van tram lijn 3.  Deze werd doorgetrokken van de lus, aan  het eind van de Honingerdijk en ging nu door De Esch heen naar het eindpunt bij het Toepad. Wethouder Jan Laan deed de opening van doorgetrokken tramlijn 3.

In deze tijd worden er veel koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Ook ik heb jaren geleden, in De Esch, Hal 4, een koninklijke onderscheiding mogen ontvangen voor mijn werkzaamheden in Kralingen-Crooswijk en het 25-jarig raadslidmaatschap. Iets waar ik nog steeds trots op ben.

Ook dit jaar wordt Koningsdag niet uitgebreid gevierd. Laten wij hopen dat het in 2022 weer als vanouds gevierd kan worden.

Greet wijs


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.