Vorige week was de eerste week dat deelgemeente Kralingen-Crooswijk samen met bewoners op zoek ging naar de mooiste, beste, succesvolste en leukste burgerkrachtinitiatieven. Bewonersinitiatieven voor en van de wijk, die bijzondere mensen verbinden, die al jaren het kloppend hart zijn: de parels van Kralingen-Crooswijk. Ook deze week worden weer verschillende locaties aangedaan.

De tentoonstelling trekt veel bekijks en het is een goede aanzet voor bewoners, vrijwilligers van YesWeCare en deelgemeente om het gesprek aan te gaan over burgerkracht en bewonersinitiatieven in hun wijk.

Mensen raken door de vele voorbeelden geïnspireerd om zelf initiatief te gaan nemen. De foto’s met verhalen uit de wijken spreken tot de verbeelding. Ouders, kinderen, groepjes moeders, iedereen reageert verrast op de tentoonstelling. “O, kijk, daar sta ik!” roept één van de bezoekers vol trots, wijzend naar een foto.  “Ik woon sinds een week in deze wijk en wil eigenlijk ook wel iets gaan doen. Koken voor mensen uit de buurt bijvoorbeeld. Ik ben gek op koken!”, aldus een vrouw uit Somalië op het Paradijsplein. “Fijn om op deze manier inzicht te krijgen wat er allemaal gedaan wordt. Ik denk dat ik ook iets ga doen zodat ik meer mensen leer kennen”, is een reactie bij het Wijkservicepunt Goudseplein.

Portefeuillehouder Paulette Verbist onderstreept het belang van ‘goed voorbeeld doet goed volgen’: “Voor velen is het inzetten van eigen kracht vanzelfsprekend; voor anderen wellicht minder, maar iedereen heeft een talent. Met de rondreizende tentoonstelling kun je goed zien wat er allemaal voor moois kan ontstaan vanuit een simpel idee!”

Goudseplein

 

Alle genomineerden zijn winnaars

De zes winnaars ontvangen naast eeuwige roem, een financiële bijdrage vanuit burgerkrachtsubsidie om de kennis en ervaring, opgedaan met hun activiteiten, over te dragen aan andere bewoners(groepen) en/of  wijken, de bijzondere Parel-award en brede publiciteit. Maar….alle initiatieven die genomineerd worden zijn in onze ogen winnaars! Zij ontvangen namelijk:

  • een exclusief videoportret, waarin de activiteit en de bijzondere inspanning van bewoners centraal staat. Dit is een vorm van erkenning en waardering voor de genomineerde initiatieven, en ook een vorm van inspiratie voor anderen.
  • een eigen column voor de website van de deelgemeente (in samenwerking met een redactie), met foto’s van het werk in de praktijk.
  • toegangskaarten voor de eerste wedstrijd van SBV Excelsior op 2 augustus in Stadion Woudestein
  • vrijkaartjes voor Fun Forest, het klimpark in het Kralingse Bos
  • Ook een initiatief nomineren? Ga dan naar www.rotterdam.nl/burgerkracht

 

Op zoek naar de Parels van Kralingen-Crooswijk. Het is een spannende zoektocht!


Vanaf maandag 8 juli zijn de eerste initiatieven genomineerd. Bijna iedere categorie van de zes categorieën is vertegenwoordigd in de nominaties: Talentontwikkeling & participatie, economie & werkgelegenheid, sociale binding en structuur, gezondheid, wonen & buitenruimte en veiligheid.

Een greep uit de nominaties (er zijn er meer!) :

Speeltuinvereniging Crooswijk Niet alleen een speeltuin, maar sociale binding in Crooswijk met vele activiteiten als inloop soosmiddag, voorleesdagen voor de kinderen, damesgroep met maken van kleding, samenwerking met div. scholen en BSO`s, TOS en vele anderen in de wijk.

Lets Ruilwinkel De ruilwinkel bestrijdt armoede, spaart het milieu, dient als sociaal vangnet en creëert nieuwe kansen voor de vaardigheden van de deelnemers. In de ruilwinkel worden zowel goederen als diensten geruild.

Mozaïekbank Op een bankje in park of straat kun je even uitrusten tijdens je wandeling, met elkaar in gesprek raken of even van het uitzicht genieten. In Nieuw Crooswijk hebben buurtbewoners met elkaar een prachtige mozaïekbank gemaakt. Met veel toewijding en plezier. Nu staat hij op de Kerkhoflaan voor ieders gebruik.

DDD, drie dolle dwaze dagen van het Slachthuisterrein Niet alleen ‘schoon en heel’ telt in deze activiteit, ook het echte burengevoel is hier belangrijk. Alle activiteiten tijdens deze drie dagen zijn er voor en door de buurt.

KLIK HIER voor het laatste nieuws van de Deelgemeente of DOWNLOAD de PDF met al het nieuws.

 

Deelgemeente Kralingen Crooswijk