En dat is 58! De VVD won bij de vorige verkiezingen 41 zetels, maar op 30 november werd al weer het 58ste Kamerlid geïnstalleerd. Rara, hoe kan dat?

Van al die oorspronkelijke Kamerleden gingen er acht het kabinet in. Eentje – Fred Teeven – keerde terug naar de Kamer. En negen parlementariërs vertrokken tussentijds. Dat was hetzij een vrijwillige keuze voor een carrière elders, hetzij een onvrijwillig zetje wegens rel of conflict. En Johan Houwers keerde na een tijdelijke ban terug als onafhankelijke eenpitter.

Tijdelijke oproepkracht
Met het voortijdig vertrek van Michiel van Veen – hij werd per 1 december jl. benoemd tot burgemeester in Gemert-Bakel – mocht nu dan nummer 58 aantreden. Doordat een aantal reservekandidaten bedankte voor de eer, is de beurt nu aan Jock Geselschap, oud-bestuurder van de voormalige Rotterdamse deelgemeente Kralingen-Crooswijk. Veel tijd rest hem niet, maar hij weet waar hij aan begint. „Ik ben een wissel in blessuretijd.” Tot de verkiezingen op 15 maart zijn zes weken reces en dus netto nog maar acht vergaderweken. Dan treedt de nieuwe Kamer aan. Geselschap (47) wil wel iets te doen hebben en vroeg een serieuze portefeuille. Hij krijgt een deel van Economische Zaken. „Ik mag nog wat debatten gaan doen.” En hij kon het plooien met zijn baas. Hij werkt op het ministerie van Buitenlandse Zaken en wordt daar na 22 maart weer verwacht.

In de aanloop naar de Waterschapsverkiezingen in maart 2015 ging Jock Geselschap op de foto, samen met partijgenoot Karima Bouchtaoui, tijdens een zgn. ‘vuilvisactie’ in Rotterdam-Kralingen.

Vaste partner
Anders dan in 2012 heeft Geselschap zich nu niet kandidaat gesteld. Wel heeft de tijdelijke invalkracht gezorgd voor potentiële vaste opvolging. „Mijn vrouw staat wel op de lijst.” Antoinette Laan-Geselschap (51) staat op plek 37 van de VVD-kandidatenlijst. „Zij is een veel betere politicus dan ik”, erkent hij openhartig. „En we gingen ons uiteraard niet allebei kandideren.” Mevrouw Geselschap was vier jaar wethouder in Rotterdam en is sinds 2014 raadslid.

(bron: NRC.nl)

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]