Foto: Semâ Bekirovic – For the Birds (2020) Foto: Aad Hoogendoorn

Op 31 januari opende de mythische dieren wereld van Animalia bij Garage Rotterdam. Een wereld met fabelachtige, aaibare en wilde wezens, performances, voodoo en humor. Op uitnodiging van curator Imke Ruigrok nemen maar liefst 13 (inter)nationale kunstenaars je mee en nodigen ze je uit het wereldse schouwtoneel te bekijken met andere hoofdrolspelers: dieren. Kunnen we ons verplaatsen in een niet-menselijk perspectief, in die van het dier?

Speciaal voor de groepstentoonstelling Animalia transformeerde Semâ Bekirovic Garage Rotterdam tot één groot werk; For the Birds (2020). De dakramen zijn volledig bekleed met plantenvet en bestrooid met 200 kilo vogelzaad. Garage Rotterdam is zo een levensgrote vetbol voor vogels geworden, die deze winter het dak tot leven zouden tikken. Semâ’s idee hierachter was dat de vogels en hun eetlust zouden bepalen hoeveel licht de tentoonstellingsruimte binnen zou komen.

Maar helaas, nog geen week na de opening van de tentoonstelling hebben we vanuit Stadstoezicht/Gemeente Rotterdam de opdracht gekregen om het kunstwerk weer te verwijderen. Het zou voor overlast zorgen en het is in de binnenstad (en in veel andere delen in Rotterdam) niet toegestaan om vogels bij te voederen.

Hoewel dit voor Stadstoezicht een unieke situatie was en zij het kunstwerk zelf wel konden waarderen, was toch de conclusie dat het niet is toegestaan en dat het per ommegaande verwijderd moest worden.

Je kunt je voorstellen dat dit voor ons een flinke teleurstelling is, maar dit is wel exact de discussie die Bekirovic will opwerken; wat is de verhouding van de mens tot dieren? En hoe gaan we om met dieren in de stad? ‘De scheidslijn die we maken tussen óns en hun is een scheidslijn die we in ons hoofd alleen maar neerzetten omdat we het misschien niet aankunnen dat we gewoon natuur zijn’, zegt ze.

Op 8 februari is besloten om For the Birds van Sema Bekirovic te verwijderen. Haar werk The Others is nog wel te zien bij Garage Rotterdam. In The Others (2008-2011) zien we een nachtelijke picknick, het dagelijks leven in een bos wanneer er geen mensen in de buurt zijn. Op 7 maart, tijdens Museumnacht010, zal Bekirovic in gesprek gaan met Edo Dijksterhuis over haar boeklancering Reading by Osmosis met werken van niet-menselijke kunstenaars zoals dieren, de wind, zeewier en de tijd.

Animalia is van 1 februari t/m 19 april 2020 te zien bij Garage Rotterdam

Evenementen bij de tentoonstelling

BRANDSTOF x MUSEUMNACHT010
Met lezingen, films en talks van Jessica Segall, Sema Bekirovic, Edo Dijksterhuis en Willem Vermaat (Animal Rights) datum: 7 maart 2020 tijd: 20.00 – 01.00 uur

CURATOR RONDLEIDING
Rondleiding door curator Imke Ruigrok datum: 11 april 2020 tijd: 15.00 uur

NATAFELEN
Diner tussen de kunst datum: 17 april 2020 tijd: 18.00 uur

RONDLEIDINGEN
datum: iedere zondag tijd: 15.00 uur

Curator
ANIMALIA is na What if Women Ruled the World in 2019, de tweede tentoonstelling van curator Imke Ruigrok voor Garage Rotterdam.

Imke Ruigrok (1978, Leiderdorp) maakt tentoonstellingsprojecten met (inter)nationale kunstenaars in binnen- en buitenland. Naast een beeldende studie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en theoretische studies in Filosofie en de Masters Moderne Kunst en Artistic Practice aan de Universiteit van Amsterdam, werkte ze als curator en conservator in Museum Hilversum, Museum De Pont, Atelier Van Lieshout en Museum IJsselstein. Op dit moment is ze onder andere werkzaam als curator voor Garage Rotterdam en Amsterdam Museum, Stedelijk Museum Alkmaar en werkt ze als docent aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Garage Rotterdam
Goudsewagenstraat 27
3011 RH Rotterdam
www.garagerotterdam.nl
Open: woensdag t/m zondag, 12.30 tot 17.30 uur
Toegang: € 2,- (gratis met Museumkaart of Rotterdampas)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.