Studenten van het Erasmus MC in Rotterdam zijn door de educatieve afdeling van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA geselecteerd om hun onderzoek uit te voeren in gewichtsloosheid, als onderdeel van het Fly Your Thesis!-programma.

De studenten gaan onderzoeken hoe mensen hun manier van bewegen aanpassen wanneer plotseling de zwaartekracht ontbreekt. Op aarde is de zwaartekracht altijd aanwezig, wat belangrijk is voor al onze bewegingen. Wanneer we bijvoorbeeld een boek van de hoogste plank willen pakken, moeten we onze arm zo efficiënt mogelijk tegen de neerwaartse zwaartekracht in bewegen. Maar als een astronaut in de ruimte precies evenveel spierkracht gebruikt, zal zijn/haar arm ver voorbij het boek schieten.

Team G-REACH
Team G-REACH is geïnteresseerd in de manier waarop mensen hun motorische plan aanpassen aan de gewichtsloosheid. Dit willen ze onderzoeken door mensen gerichte armbewegingen te laten maken in gewichtsloosheid. De naam G-REACH komt dan ook van zwaartekracht (Gravity) en reikbewegingen (Reach).

Airbus A310
Voor het onderzoek hoeven de studenten niet zelf de ruimte in. De gewichtsloosheid wordt nagebootst in een vliegtuig van Novespace, een dochteronderneming van de Franse ruimtevaartorganisatie, CNES. Een Airbus A310 zal tientallen grote parabolische manoeuvres uitvoeren, waardoor alles in het vliegtuig ongeveer 20 seconden gewichtsloos is. Met hun onderzoek hopen de studenten meer te weten komen over het aanpassingsvermogen van de hersenen. Deze kennis kan in de toekomst helpen bij de training van astronauten en patiëntengroepen met een bewegingsstoornis.

De experimenten zullen eind oktober plaats vinden, maar er gaat een hoop voorbereiding aan vooraf. Om op de hoogte te blijven van het onderzoek kun je de studenten volgen op Facebook (facebook.com/greachproject). Ook zullen ze in de komende maanden verslag doen over hun voortgang op desteronline.

 (tekst gestuurd door Kralingse student Emma Raat, namens Team G-REACH)

(foto) Voor het Erasmus MC, van links naar rechts: Guido, Patrick (postdoc), Zeb, Emma en Brandon. Postdoc Charlotte maakt ook deel uit van het team maar kon helaas niet aanwezig zijn bij de ‘fotoshoot’.

 


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.