Lang geleden, toen ik geneeskunde studeerde, jaren ’60, waren veel dingen min of meer net zoals nu, maar was tegelijk veel ook anders. In de psychiatrie had je twee grote ‘echte’ ziekten: schizofrenie en de manisch-depressieve psychose. Allebei bestaan ze min of meer nog steeds maar wel alleen ‘min of meer’. De manisch-depressieve psychose wordt tegenwoordig vooral ‘bipolaire stoornis’ genoemd, maar wordt nog wel steeds gekenmerkt door het afwisselend optreden van manische en depressieve periodes. Niet alleen je stemming maar ook je energie schommelt tussen twee uitersten. In een manische episode heb je boordevol energie en ben je vaak hyperactief. In een depressieve episode het tegenovergestelde: je voelt je futloos, energieloos en hebt nergens meer zin in.

De afgelopen dagen kwam in dit verband iets bijzonders in mijn herinnering op. Wat bij mij boven kwam drijven was het woord ‘afwisselend’ in de karakterisering ‘afwisselend optreden van manische en depressieve periodes’ . De trigger die dat woord in mijn bewustzijn deed ontwaken, waren de beelden die op het televisiescherm verschenen over Trump en zijn ongeveer 70 miljoen Amerikaanse aanhangers. Velen van hen, hun aanvoerder voorop, zijn door de meeste commentatoren getypeerd als min of meer krankzinnig.

Mij begon na een aantal uren kijken iets anders op te vallen. Ik herkende het ziektebeeld dat bekend staat als ‘Melancholia agitata’. Dat is een, voor zover mij bekend, eigenlijk tamelijk zeldzaam ziektebeeld. Het is ooit ergens in de 19e eeuw voor het eerst beschreven; in cyberspace kon ik er maar één Nederlandstalige publicatie over vinden (in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 24 maart 1924); veel recente literatuur in het Engels is er niet.

Ik zou niet durven erover te schrijven als ik niet ooit, intussen bijna zestig jaar geleden, één geval van nabij gezien en meegemaakt had. Dat was onvergetelijk, en nu, de afgelopen dagen, herkende ik het opeens. Déze ziekte heeft zich de afgelopen jaren als een epidemie door Amerika verspreid. De tot totale krankzinnigheid opgestuwde mix van diepe wanhoop en razende woede – die VOEL ik zelfs op de veilige afstand tussen mijzelf en de stakkers die op CNN of elders af en toe hun verhaal doen.

In de toevoeging aan mijn tekst van vorige week dinsdag schreef ik (zie reactie): ‘Ik voorspel dat (1) de uitslagen die morgen binnenkomen zó onzeker en onvolledig en verwarrend zullen zijn, dat de definitieve uitslag zal worden uitgesteld, en (2) dat na lang gepruts en gedoe het Hooggerechtshof zal beslissen en dat die uitslag Trump zal zijn. Ik baseer die voorspelling op mijn stukje van deze week. Als BEIDE duivels zó fulltime en zó perfect op elkaar afgestemd werken als satanas en diabolos de afgelopen vier jaren in toenemende mate gedaan hebben, dan wordt de sterfelijke mens gewoon meegesleurd.’ desteronline.nl/trump-tussen-satan-en-diabolos

De deadline voor de beslissing van het Supreme Court is 14 december. De dinsdag daarvóór, 8 december, zal ik op deze voorspelling terugkomen.

Hugo Verbrugh


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.