Reeds in de Ster van 7 februari jl. werd Han de Gruiter herdacht. Ik doe het nog een keer, in de CHIO-Ster, omdat Han de Gruiter gedurende een lange reeks van jaren dat jaarlijkse nummer ‘volschreef’.

Han de Gruiter, freelance journalist met een groot hart voor sport,  inspirator vanaf het eerste uur van De Ster, is op dinsdag 31 januari overleden. Na de diagnose alvleesklierkanker in december van het afgelopen jaar ging het met hem snel bergafwaarts. Hij is 82 jaar oud geworden.

Hagenaar Han de Gruiter was ooit collega van Wil Visser, reeds in 1990 overleden, een van de grondleggers van De Ster. Wil kwam met hem aanzetten. Han de Gruiter bleek de uitkomst voor het redactioneel vullen van de CHIO (paardensport) themanummers van De Ster, jaar in, jaar uit, tot en met het CHIO-nummer van juni 2016.

Voor de plannenmakerij voor het CHIO-nummer en de verversing van het contact was het nodig dat ik hem jaarlijks minstens één keer bezocht (tussendoor belde hij wel, met allerlei redactionele tips, goedbedoeld). Dat deed ik dan ook, maar raakte steevast zoek in het labyrint dat Den Haag voor mij is. Zelfs de Tom Tom hielp niet, toen er van alles in de Haagse straten bleek te zijn opgebroken.

Als ik dan na weer een veel te langdurige reis bij Han verscheen, werd ik altijd buitengewoon vriendelijk door hem ontvangen. Wat wilde ik eten? Wat wilde ik drinken? Een roze koek ging er toch wel in? De inrichting van zijn woning bleef, jaar in, jaar uit, onveranderd en ook Han leek niet te veranderen. Een beetje ouder? Het liep niet echt in het oog.

Tijdens die avondlijke gesprekken in Den Haag waren Han ik  snel klaar met het CHIO. Hij leek het al lang bedacht te hebben waar de verhalen over moesten gaan maar wat ook niet uit te sluiten is, hij bedacht dat ter plekke, puttend uit zijn onmetelijke kennis van sport. Waar ging het die avonden dan over? Over sport, vooral voetbal en wielrennen, of eigenlijk over sportlieden, vaak uit een ver verleden, waar Han zomaar veel over wist te vertellen. Ik ging als jonge jongen in Groningen naar de thuiswedstrijden van (voetbalvereniging) GVAV, toen de trots van Groningen. Wie speelden mee in de GVAV elftallen in de 50-er en 60-er jaren? Ik herinnerde me iets. Han wist veel meer.

Han de Gruiter

In het hospice waar Han z’n laatste dagen sleet en waar ik hem bezocht, zei hij op een gegeven moment, terwijl ik lang aan het woord was geweest over mijn verleden, ‘vertel, vertel’. Hij hoefde niet per se aan het woord te zijn. Han kon goed luisteren. Dit jaar niet naar Den Haag voor de CHIO-Ster. Hoe jammer!

Eeuwke Woldring / De Ster

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)