Razend snel braken de dienders op het Oostplein de nachtelijke blokkade op die november vorig jaar was opgezet om de Renault Kangoo de pas af te snijden. “Met zo’n grote snelheid kwam u aanracen. Agenten konden ternauwernood aan de dood ontsnappen door de politiewagen opzij te rijden.

Anders was het fataal afgelopen,” zei officier van justitie mr. M. Luipen onlangs tegen de terechtstaande 29-jarige bestuurder. De wagen scheurde vervolgens met snelheden tot boven de 120 km/uur over de Oostzeedijk, waar nog is geprobeerd een politieauto met twee agenten van de weg te drukken. Pas over de Van Brienenoordbrug bij de afrit naar IJsselmonde, toen ook een helikopter was ingezet bij de achtervolging, zette de al meermaals voor dronken rijden veroordeelde crosser zijn wagen aan de kant. Vlakbij is hij aangehouden, nadat hij te voet alsnog probeerde te ontkomen.

Op de Rochussenstraat krijgt de politie de veel te hard rijdende Renault Kangoo in het vizier. Nadat de bestelauto wordt klemgereden op de Westblaak, zet de bestuurder om weg te komen de wagen in zijn achteruit en rijdt zijn autoportier eraf. “Eerder ben ik bedreigd en ik dacht dat het die enge gasten waren die achter me aanzaten,” motiveert de bestuurder de ‘dodemansrit’. Controle op alcohol heeft de Rotterdammer steeds geweigerd. Maar nu bekent hij ‘enkele biertjes’ te hebben genomen, naast anti-depressiva en angstwerende medicijnen.

Aanvankelijk was hem twee keer poging doodslag op politieagenten ten laste gelegd. Omdat hun leven niet echt in gevaar zou zijn geweest, smeedt de aanklager in haar requisitoir de aanklacht om tot twee keer poging politieagenten zwaar lichamelijk letsel toe te brengen en doorrijden na een botsing. Daarvoor eist ze 9 maanden cel en een rijontzegging van een jaar. Verder moet hij nog eens zes maanden z’n rijbrevet inleveren na een eerdere voorwaardelijke veroordeling. Uitspraak over twee weken.

(van onze rechtbankverslaggever)