Het was een week van gemengde gevoelens. Trots ben ik op mijn partij (PvdA. Red.) in Den Haag die, ondanks veel tegenwerking, toch doorgaat met het belangrijkste doel: een goed en gezond Nederland en die hopelijk zó wat rust kan brengen in alle hectiek van de laatste tijd. Volgens de kranten en tv zijn we gelukkig, ook onze kinderen. Maar als je sommige mensen hoort, is het nooit goed. Zij vergeten dat je niet alleen rechten hebt maar ook plichten en dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen leven (als je dat kan).

Het wordt in onze deelgemeente heel anders na de verkiezingen in 2014. Alles zal daarna weer beslist worden in de gemeenteraad van Rotterdam. Wat er in de buurten van Kralingen- Crooswijk gebeurt is nog niet geheel duidelijk. Je vraagt je af hoe het zover is gekomen. Is het een machtsspel of is er geen geld? Ik begrijp het niet en zie alleen de deelgemeente veranderen met nu al minder ambtenaren en de stadswinkel veel leger dan eerst. Wij, Sabrina Schot van de griffie en ik deden afgelopen donderdagavond de ‘gast van de raad’, voorafgaand aan de deelraadsvergadering. Er waren 17 gasten die door de raadsleden Oktay Ünlü en Dik Vuik werden bijgepraat over hoe de deelgemeente werkt en wie verantwoordelijk is. Tot nu toe zijn dat de raadsleden en het dagelijks bestuur. Maar ik vind dat bij de volgende serie ‘gast van de raad’, na de vakantie tot het eind van dit jaar, de raadsleden een ander verhaal moeten vertellen. Wie of wat wordt nu verantwoordelijk voor Kralingen en Crooswijk?

Om 20.00 uur begon de raadsvergadering, waarbij de voorzitter van de deelgemeente, Lucas de Boer, zijn vertrek aankondigde. Het was voor de raad en het publiek op de tribune een grote verrassing, maar ook een schok. Wij begrijpen het wel, maar het blijft jammer dat veel mensen die zoveel over onze deelgemeente weten, nu al weggaan. Je vraagt je af wat ervan komt als na maart 2014 de gemeenteraadsleden vanaf de Coolsingel uit moeten maken wat er in de wijken van Rotterdam moet gebeuren?

Over dit én muziek praatten Gerard Schuiling, Jan ven Velzen, Dik Vuik en ik in het Nivon in Crooswijk, waar op zaterdag 13 april de Dag van de Popmuziek was georganiseerd. Er was een quiz over popmuziek uit de jaren 60 en 70 waar Gerard aan mee heeft gedaan. Het waren ook mijn jaren van muziek, maar ik wist er niet veel van. Er waren veel bekenden zoals Johanna van Klaveren van de Voorschoterlaan, die kunstenares is en daar al 35 jaar woont. Zij vroeg of wij eens langs wilden komen om haar huis, waar nog veel oude ramen en ornamenten in zitten, te bekijken. Er zijn nog zoveel oude huizen in onze deelgemeente. Dit en veel zaken die wij als raad hebben beslist, moeten wij maar koesteren want onze herinneringen kunnen zij ons niet afnemen.

Greet Wijs