Onze sopraan, Yana Mamonova heeft haar stem verloren en kan niet optreden a.s. vrijdag.  Wij hebben de mezzo-sopraan Maria den Hertog bereid gevonden haar plaats in te nemen.

‘Toetsen en fluiten’

De Kralingse stichting MUZIKC organiseert het Kerstconcert in zalencentrum Pro Rege op vrijdagavond 18 december met: Maria den Hertog – sopraan), Katja Pitelina – dwarsfluit en traverso en Anna den Hertog-Karpenko – orgel en piano. Een uitgelezen moment om in de kerststemming te komen.

De mezzo-sopraan Maria den Hertog volgde haar eerste zanglessen bij Margaret Roest. In 1984 begon zij de studie klassieke solozang bij Meinard Kraak aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tijdens deze studie volgde zij masterclasses bij Jard van Nes (Rachmaninoff), John Cage (modern repertoir) en Robert Holl (romantisch repertoir) en zong zij gastrollen in de Franse barokmuziek van Lully en Rameau bij William Christy die haar stem omschreef als “groot lyrisch”. Na het behalen van haar diploma solozang en docerend musicus deed zij vervolgstudies bij Aafje Heynis Eugenie Dietewich en Maria Acda.

Maria heeft een omvangrijk concertrepertoir opgebouwd; zij is een veelgevraagd soliste bij concerten, cantates en passionen, zoals Bachs Mattheus- en Johannespassion, het Weihnachts- en Osteroratorium en Hohe Messe, het Magnificat, het Requiem van Verdi, de petitie messe Solemnelle van Rossini en andere oratoria van Händel, Mozart en Mendelssohn evenals het Les Angelus van Vierne maar ook in de altrapsodie van Joh. Brahms. Zij zong de hoofdrol Maria uit West Side Story op Sint Maarten (Caribbean) en maakte in de zomer van 2008 haar opera-debut met rollen van Bizet, Verdi en Puccini. In de winter van 2008 gaf zij haar solo-c.d. uit onder de titel “Bereite Dich” met organist Bert den Hertog en pianiste Laura Bos met vooral Frans romantisch- en Duitse Barokliteratuur. Hiernaast is zij enkele jaren freelancer bij het Groot Omroepkoor geweest en heeft zij een omvangrijke lespraktijk solozang. In 2004 is zij begonnen met het dirigeren, deed 2x de Kurt Thomascursus, volgt momenteel de applicatiecursus Koordirektie aan het HKU Koordirektie en heeft twee koren waarmee zij in 2014 het Weihnachtsoratorium uitvoerde.

Anna den Hertog-Karpenko

Anna den Hertog-Karpenko

Anna den Hertog-Karpenko (Den Haag) is geboren in Moskou en studeerde klavecimbel en orgel (cum laude) aan het Moskouse Staats Conservatorium bij Alexey Parshin en Olga Martynova. Anna studeerde in juni 2015 af voor haar Master Degree Orgel aan het Rotterdams Conservatorium bij Ben van Oosten. Ze won verschillende prijzen op internationale concoursen, waaronder de eerste prijs van de Marcello Galanti International Organ Competition 2002 in Italië en de prijs voor de beste uitvoering van Tariverdievs orgelwerken bij de Tariverdiev Competition 2007 in Kaliningrad. In 2015 won zij de tweede prijs op het Internationaal Orgelconcours Breda. Zij treedt op als soliste (o.a. op orgelfestivals in Tallinn), als begeleider van solisten en maakte deel uit van de ensembles ‘Hermitage Group’ en ‘Pratum Integrum’. Als solist van deze ensembles nam zij 7 Caro Mitis CD’s op. Anna heeft meermalen zitting genomen in de jury van jeugdcompetities. Zij volgde masterclasses bij o.a. Guy Bovet, Jean Guillou, Lorenzo Ghielmi en Martin Haselbock. Zij was docent voor orgel in Moskou en organiseerde het eerste Jeugd Orgelfestival in Tallinn (2012) en masterclasses en concerten in Scheveningen in 2013. Onder haar leerlingen zijn veel laureaten van jeugdcompetities. Zij assisteerde bij de organisatie van masterclasses voor jonge organisten uit Rusland op het Bachfestival Dordrecht 2014. Zij is organist in Rotterdam en Leiderdorp.

Katja Pitelina

Katja Pitelina

 

Op het programma staat:
1.
Tuuliki Jürjo (*1966): Christmas medley (bewerking voor fluit en orgel door Katja en Anna)
2. Josef Gabriel Rheinberger (1839–1901): Heilige Nacht, op. 128 (sopraan en orgel)
3. Johann Sebastian Bach (1685–1750): Flößt, mein Heiland, uit het Weihnachtsoratorium, BWV 248 (sopraan, fluit en orgel)
4. J.S. Bach: Sonata voor fluit en obligaat clavecimbel in A groot, BWV 1032 (fluit en orgel)
5. Hugo Wolf (1860– 1903): Schlafendes Jesuskind, op tekst van Mörike (sopraan en orgel)
6. Samuel Scheidt (1587– 1654): Bergamasca, SSWV 560 (orgel)
7. Claude-Bénigne Balbastre (1724–1799): Noël – Tous les Bourgeois de Châtres
8. Russisch volkslied: Hemel en aarde
9. Iraida Yusupova (*1962): Christmas star (sopraan en piano)
10. Kees Schoonenbeek (*1947): Greensleeves, thema en variaties (fluit en piano)
11. Peter Cornelius (1824–1874): 6 Weihnachtslieder, op. 8 (sopraan en piano)
12. Samenzang: Lied 481, Hoor de engelen zingen de eer
13.Claude-Bénigne Balbastre: Noël – Quand Jesus naquit à Noël

Pro Rege
Het bezoekadres van Pro Rege is: Oudedijk 113 in Kralingen, Rotterdam (Kralingen). De concertlocatie is te bereiken met tram lijn 7 en de metro Calandlijn, halte Voorschoterlaan. Parkeren in de buurt door de week na 18.00 uur en in het weekend gratis.

Kaarten
Kaarten zijn te koop bij Boekhandel Amesz, Voorschoterlaan 145, La Mer/Berlioz, Kortekade 14 en Van der Heijde Bladmuziek, Coolsingel 119 (Donner) en aan de zaal. Reserveren kan ook via de website www.muzikc.nl. Prijzen: 12,50; 10,- in de voorverkoop. Combinatie tickets met het concert van vrijdag 29 januari met dezelfde musici kosten 18 euro. Alleen te bestellen via kaarten@muzikc.nl

(ingezonden mededeling MUZIKC www.muzikc.nl)

Wijkbus
Ouderen en mensen die slecht ter been zijn en de MUZIKC concerten willen bezoeken, kunnen gebruik maken van de Wijkbus. De kosten voor een enkele reis zijn 1,50 (leden) en 1,75 (niet-leden). Het lidmaatschap van de Wijkbus bedraagt 5,-. Telefonisch aanmelden: 010-2171919. Graag minimaal 1 dag voor het concert.

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]