Vorige week werd bekend dat de zogenaamd nieuw ontdekte omikron-variant van het coronavirus al eerder in Nederland rondwaarde zonder dat wij het wisten. Zo gaan die dingen soms. Andere dingen gaan soms ook zo. Neem bijvoorbeeld Mark Elliot Zuckerberg (*1984, Amerikaanse computerprogrammeur, ondernemer en multimiljardair). Vorige week kwam in de media een aanzet voor een discussie op gang over iets nieuws dat hij, naar ik nu op internet gevonden heb, al een jaar of wat geleden was begonnen voor te bereiden. Omdat het sinds enkele jaren in het algemeen en inzake Zuckerberg in het bijzonder steeds erger onmogelijk wordt om waarheid van onwaarheid te onderscheiden, kopieer ik hier uit de NRC (laatste dukdalf op relatief redelijk betrouwbare grond als min of meer geloofwaardige bron van informatie) van 5 november:

‘Volgens Mark Zuckerberg brengen we straks een groot deel van onze tijd door in de metaverse. Een digitale omgeving waar alles kan wat in de echte wereld ook kan – maar dan vanuit huis. … Je zet een bril op en plots ben je bij een concert. Of met vrienden in de bioscoop, bij een vergadering op je werk of shoppen in Parijs, allemaal vanaf je eigen bank. Dit moet mogelijk worden in de ‘metaverse’, een virtuele wereld waar je niet alleen naar kijkt, maar ook in kan zitten. Met een video van dit concept trok Mark Zuckerberg eind vorige week veel aandacht. Hij is niet de enige. Gamebedrijven …  steken miljarden in dit idee. Zij zijn met grote multiplayerspellen als Fortnite misschien al een stap verder. Ook Microsoft wil … de echte en de virtuele wereld combineren. Het … moet mogelijk zijn om als een virtuele avatar in een vergadering aanwezig te zijn. Later moeten deze avatars ook in 3D in de ruimte kunnen komen. Virtual reality (VR) en augmented reality (AR) spelen een grote rol in de ideeën die techgiganten hebben voor het laten versmelten van de echte en virtuele wereld. VR plaatst de gebruiker in een volledig andere omgeving. AR legt een virtuele laag over de echte wereld heen, … . Lees zelf verder (1353 woorden): nrc.nl/nieuws/2021/11/05/iedereen-in-de-metaverse-de-virtuele-wereld-voelt-nog-niet-als-thuis

Ik denk méé met Zuckerberg en consorten en ontwerp het volgende visioen: op afzienbare termijn zal COVID-19 de hele bewoonde wereld veroverd hebben en daardoor de weg voor hen vrij gemaakt hebben. Iedere burger zal voortaan full time een VR-bril dragen. Communicatie gaat alleen nog via app’s en andere gadgets op tablets en zo. Het gesproken en het eigenhandig geschreven woord zal afgeschaft zijn. Iedereen krijgt een nieuwe naam. Een abstract voorbeeld van hoe dat zal zijn, staat in een concept voor mijn nieuwe naam als titel boven dit stukje.

Afbeelding: Pixabay.com

Na enig dóórdenken gewordt mij (≈ wordt mij opeens duidelijk) wat een geniaal-demonische inspiratie Zuckerberg tot dit woord ‘metaverse‘ moet hebben geleid. ‘Meta‘ is een zeer veelduidig woord; het opent bij wijze van spreken, voor wie durft te gaan, de weg naar de eeuwigheid. ‘Verse’ is afgeleid van het Latijnse woord ‘vertere’. Dat brengt ons tot ‘conversio’ (≈ omkering, bekering , …; de filosoof Martin Heidegger heeft met zijn begrip Kehre [1927] weer een nieuwe draai hieraan gegeven) en dat is een klassieke vakterm in de filosofie en de religie-wetenschappen. Bijna letterlijk voert Zuckerberg uit wat de slang in het begin der tijden aan Eva voorspelde: ‘Eritis sicut dii: gij zult zijn gelijk de goden.’

Hugo Verbrugh

PS (1) Niet toevallig lijkt de nieuwe naam die wij krijgen op ons bankrekeningnummer. De niet gesproken, alleen visueel zichtbare taal is begonnen als kwitantie voor geleverde koeien en/of ander vee (‘vee’ is in het Latijn pecus, vandaar ‘pecunia’ = geld). ‘Koehandel’ is letterlijk en figuurlijk een ander, maar met wat ik hier betoog wel samenhangend verhaal.

PS (2) Hoe de tijden veranderen richting Zuckerberg illustreerde ook een bericht in de krant van 30 november / 1 december over een document dat in de EU circiuleerde met nieuwe richtlijnen, die tot doel hadden een meer inclusieve werkplek voor Europeanen van verschillende achtergronden te stimuleren. Met name het advies om intern voortaan “feestdagen” te gebruiken in plaats van “Kerstmis” werd beschouwd als een poging om “kerst te cancelen”.  Naast het vermijden van “kerst”, adviseerde het document onder andere ook om geslachtgerelateerde voornaamwoorden en woorden voortaan achterwege te laten. Ook werd geadviseerd mensen vooraf te vragen hoe ze het liefst worden aangesproken en woorden als “transgender” en “bi” niet meer als zelfstandige naamwoord te gebruiken en te vervangen door bijvoorbeeld “transpersoon”.

PS (3) Een variant van mijn visioen is ontworpen door Marten Toonder in ‘Heer Bommel en de zonnige kijk’  uit de Bommelsaga (1976).

PS (4) Een andere variant klonk in 1949 al in ‘Nineteen Eighty-Four’ (1984) van George Orwell.

PS (5)  Hierboven noemde ik de NRC een ‘relatief redelijk betrouwbare en geloofwaardige bron van informatie’. Ter toelichting citeer ik uit de krant van 26 november: ‘Volgens de onderzoekers speelt bij de antivaxers in Baden-Württemberg een zekere arrogantie, de gedachte „de dingen beter te doorzien, slimmer te zijn, zich niets door een ander te laten vertellen”. Dat is ook te verbinden aan Rudolf Steiners idee van het „Überwissen”, een geesteswetenschap die verheven is boven “platte” natuurwetenschap, schrijft auteur en theoloog Matthias Pöhlmann, niet bij het Baselse onderzoek betrokken, in zijn boek Rechte Esoterik. „Aanspraak te maken op een soort hogere, absolute wetenschap die niet voor iedereen toegankelijk is, zoals je bij esoterici ziet”, zegt Pöhlmann aan de telefoon, „verdraagt zich natuurlijk niet met wetenschap of rationaliteit.”’ Ik schreef de redactie: ‘Ik ben goed vertrouwd met het werk van Steiner en de antroposofie maar Rudolf Steiners idee van het „Überwissen”, een geesteswetenschap die verheven is boven “platte natuurwetenschap” is mij niet bekend. Ik verzoek u mij te informeren waar Steiner dit begrip gebruikt heeft’. Tot zover mijn poging tot communicatie met de NRC. Tot op heden heb ik geen antwoord gekregen.

H.V.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.