• Harimada Kasuma startte concertserie ‘Kamermuziek in Kralingen’

Pianist Harimada Kusuma organiseert in 2013-2014 een zestal concerten in Pro Rege, Oudedijk 113. Het eerstvolgende concert in deze serie ‘kamermuziek in Kralingen’ vindt plaats op zaterdagmiddag 14 december. Aanvang: 15.00 uur. Op het programma staan werken van Mozart, Dvorak, Brahms, Fauré, Wolf, Strauss en Ravel in verschillende instrumentale combinaties. Harimada put hiervoor uit een groep van muzikale vrienden die bestaat uit 3 pianisten, 3 violisten, 2 cellisten, een altviolist, een klarinettist, een fluitist, 2 sopranen en 2 mezzosopranen. Allemaal jonge musici die hij leerde kennen tijdens zijn opleiding aan het conservatorium van Rotterdam en later Amsterdam.

door Gerda Geertens

Harimada kwam speciaal voor een studie aan het conservatorium naar Rotterdam. Hij werd geboren in Soerabaja en groeide op in Djakarta. In zijn vaderland is het muziekonderwijs goed ontwikkeld. Harimada kon er zich uitstekend voorbereiden op het toelatingsexamen van het concervatorium maar een conservatorium opleiding is in Indonesië niet voorhanden. Er waren verschillende opties. Een opleiding in Singapore, Japan of China? Misschien wat meer voor de hand liggende bestemmingen als je kijkt naar de afstand met Indonesië. Maar het was niet toevallig dat toch Nederland de voorkeur kreeg. Zijn grootouders, beide van Indonesische afkomst, ontmoetten elkaar in Nederland, woonden daar een tijd lang en spraken vloeiend Nederlands. Daarnaast had Harimada in Indonesië les van een pianodocente die zelf aan een conservatorium in Nederland studeerde. Zij was het die Harimada dan ook aanspoorde om het in Nederland te proberen. Zo kwam het dat hij zo’n 10 jaar geleden met een video-opname auditie deed in Rotterdam en daar werd aangenomen. In Rotterdam kreeg hij na een tijd het advies om over te stappen naar het conservatorium in Amsterdam waar hij zijn bachelor en masters haalde in 2010.

Muziekdocent
Toch kwam Harimada na zijn studie terug naar Rotterdam. Al tijdens de studie was hij actief in het muziekonderwijs. Aan de muziekschool van Rotterdam als pianodocent en koorbegeleider aan het Rudolf Steiner College. Dat leidde tot een speciale band met Rotterdam en Kralingen. Na zijn afstuderen in Amsterdam kwam er een positie vrij als muziekdocent aan het Rudolf Steiner College in Rotterdam, zodat het praktischer bleek om weer in Rotterdam te gaan wonen. Dat Harimada’s ambities als musicus verder reiken dan een lespraktijk blijkt al uit de manier waarop hij vertelt over zijn muzieklessen op school. Hij houdt ervan om in zijn lessen de leerlingen op welk niveau dan ook tot musiceren uit te dagen en van de lessen in de eerste plaats een muzikale ervaring te maken waarbij het plezier van musiceren voorop staat. Het is een succesvolle aanpak die er toe leidde dat het muziekonderwijs, dat op sterven na dood was, nieuw leven is ingeblazen en leidde tot een uitbreiding van de muzieklessen. Dat is een wapenfeit waarover Harimada met plezier vertelt, maar het maakt er zijn ambitie niet minder om zich ook als concertpianist verder te ontwikkelen. Daarvoor is het vooral belangrijk om zoveel mogelijk ervaring op te doen met het geven van concerten.

Harimada Kasuma

Initiatief
Maar vooral voor pianisten liggen de mogelijkheden daarvoor niet voor het oprapen. Harimada begreep na zijn studie al snel, dat het vooral van zijn eigen initiatief afhangt of hij zijn dromen waar kan maken. De voorkeur die hij heeft om in kleinere bezetting muziek te spelen waar vooral het plezier van het samen musiceren vanaf spat, bracht hem op het idee van de kamermuziek concerten. Veel van zijn muzikale vrienden bleken ook hun aspiraties als uitvoerend musicus nog niet te willen opgeven na het beëindigen van hun studie. En dan is een en een al gauw twee. Zelf concerten gaan organiseren voor alle mogelijke kleine instrumentale bezettingen. Dat werd in eerste instantie onvermijdelijk een confrontatie met de harde werkelijkheid van de muziekpraktijk in Nederland. Het wordt steeds moeilijker voor beginnend en onbekend talent een podium te veroveren, mede omdat er steeds vaker de financiële middelen voor ontbreken. Harimada spaarde van zijn eigen geld, zodat hij voorlopig zijn activiteiten ongesubsidieerd kan financieren. Toch viel het niet mee om toegang te krijgen tot een podium waar hij zijn concerten kan organiseren. Na teleurstellende pogingen werd hij tenslotte bij Pro Rege op de Oudedijk in Kralingen toch nog met open armen ontvangen. “Toen de afspraak met Pro Rege rond was en de data vastgesteld voor een aantal concerten, belde ik rond met mijn vrienden. Binnen twee uur hadden we een programma voor alle concerten afgesproken,” vertelt hij enthousiast. De concertserie ‘Kamermuziek in Kralingen’ was geboren.

Zie voor het programma: www.kamermuziekinkralingen.nl

Dichtbij
verrast dat hij zo dichtbij huis in Pro Rege de kans krijgt om zijn ambities waar te maken. Maar laat Pro Rege nu ook de thuisbasis zijn van Stichting Muzikc, die al een aantal jaren actief is met het organiseren van klassieke muziek concerten in Kralingen. Bijt dat elkaar niet? Harimada is heel stellig als hij beweert dat deze twee initiatieven een welkome aanvulling op elkaar zijn. “De concerten van Stichting Muzikc hebben een heel eigen karakter en waar er overeenkomsten zijn met de aanpak kan uitwisseling van ideeën alleen maar leiden tot nog meer interessante concerten in Kralingen.”

Een eerste concert in de serie ‘kamermuziek in Kra lingen’ vond plaats op 19 oktober j.l. Harimada noemt het een geslaagde start van zijn muzikale avontuur. Het eerstvolgende concert in Pro Rege is op 14 december a.s. Daarna volgen in 2014 nog concerten op 15 februari, 12 april en 14 juni. Maar voor Harimada gaat de liefde voor muziek verder dan de grenzen van de klassieke muziek. Er is dan ook nog een extra concert gepland op 1 maart 2014, waar hij samen met de zangeres Mieke Manschot als ‘duo Jendela’ een programma van gezongen tango’s zal brengen. Kralingen verandert zo langzamerhand in een muzikaal luilekkerland mede dankzij dit nieuwe initiatief van Harimada en zijn muzikale vrienden. Dat verdient alle steun!

Kaarten
De concerten van ‘Kamermuziek in Kralingen’ in Pro Rege, Oudedijk 113 in Rotterdam-Kralingen, beginnen steeds om 15.00 uur. Kaarten: www.kamermuziekinkralingen.nl, kamermuziekinkralingen@gmail.com en aan de zaal.