Liszt vierhandig

Elles van der Heiden en Siebert Nix vormen sinds 1987 het bekende Grieg-pianoduo. Het duo werd na het afronden van het conservatorium in Groningen snel bekend wegens hun dynamische en gevoelige vierhandige pianospel op één vleugel. De optredens beperken zich niet tot Nederland. Ook Engeland, Frankrijk, België, Zwitserland en het vaderland van Grieg, Noorwegen, worden regelmatig bezocht voor concerten. In Noorwegen speelde het pianoduo zelfs op de concertvleugel van de meester. In het voormalige woonhuis (Troldhaugen) van de componist hadden zij de eer om zijn muziek uit te voeren. Ook hebben zij als eersten in het Nationaal Museum van Noorwegen de pianomuziek van Grieg vierhandig uitgevoerd. Het eerstvolgende concert dat Elles en Siebert in Rotterdam geven is op vrijdag 17 oktober 2014, aanvang 20.00 uur, in Pro Rege, Oudedijk 113, Rotterdam-Kralingen.

Op de vraag waarom toch zo veel interesse voor de muziek van Grieg, vertellen Elles en Siebert vol enthousiasme over de muziek en het leven van Grieg (1843-1907). Allereerst beweegt hij zich in een wereld van muzikale zwaargewichten. Een voorbeeld ter illustratie: Wagner is de schoonzoon van Liszt. Grieg had grote bewondering voor Liszt als pianist. Maar belangrijker is natuurlijk wie de componist Edvard Grieg zelf was. We kennen natuurlijk allemaal zijn Peer Gynt Suites, maar er is veel meer dat hem beroemd maakt. Grieg heeft een eigen geluid. Je herkent hem aan zijn melodische werken. En je voelt voortdurend dat zijn stukken super ritmisch zijn. Een voorbeeld met veel felheid is het 3e deel van zijn pianoconcert.

Noorwegen
Grieg laat in zijn muziek voelen wat Noorwegen is: je gaat de geweldige natuur in, je ziet de grote schakering in kleuren. Grieg was ook een vernieuwer. Hij was de man van de verborgen harmonieën. Hij was bij uitstek de bruggenbouwer tussen de Romantici (met bijvoorbeeld Schubert) en de Modernen (met Bartok en Debussy). Het jaar 2007 was het Grieg-jaar. Dat gebeurt 1 keer per 100 jaar. En dit wordt niet alleen in Noorwegen uitgebreid gevierd, maar ook daarbuiten.

Canto Ostinato
Elles en Siebert richtten de Grieg Stichting Nederland op en speelden bij de oprichting in een marathon van ruim 5 uur zijn gehele quatre-mains repertoire. Het pianoduo is zich thuis gaan voelen in zijn kamermuziek. Het quatre-mains spelen en dat bovendien op één vleugel, is een kunst geworden, waar inmiddels velen naar geluisterd hebben.

Inmiddels hebben Elles en Siebert in de loop der jaren ook interesse ontwikkeld voor andere componisten. Zij zijn begonnen aan de voorbereiding van een Grieg-Liszt-programma. Daar zullen we in Rotterdam meer van horen. Zij zijn ook bekend met de componist Brahms en de Estlandse componist Urmas Sisask. Met veel succes bracht het duo Brahms’ eigen bewerking van zijn pianokwartet Opus 25 in g klein ten gehore. Maar ook voeren zij de zeer bekende Canto Ostinato van Simeon ten Holt regelmatig uit. En dat trekt ook jonge mensen. Elles en Siebert speelden als eersten dit vaak gespeelde klassieke muziekstuk in een versie voor quatre-mains op het Peter de Grote Festival 2013.

Concert
Als zij optreden in Pro Rege kunnen wij ook kennis nemen van de inmiddels op door hen op cd uitgebrachte muziek van Grieg. Het eerstvolgende concert dat Elles en Siebert in Rotterdam geven is op vrijdag 17 oktober 2014, aanvang 20.00 uur, in Pro Rege, Oudedijk 113, Rotterdam- Kralingen. De toegangsprijs is 15,- euro, studenten 5 euro. De organisatie is in handen van de Stichting Muzikc( www.muzikc.nl).

Franz Liszt
In samenwerking met met de Franz Liszt Kring Nederland heeft het Grieg Pianoduo een prachtig programma samengesteld dat vrijwel geheel bestaat uit Romantische vierhandige pianomuziek van de Hongaarse componist Franz Liszt (1811-1886) aangevuld met werken van John Field en Edvard Grieg. O.a. de virtuoze 14e Hongaarse rapsodie passeert de revue maar ook Liszts devote A la Chapelle Sixtine en natuurlijk de indrukwekkende 1e Mephisto wals. Laat u meeslepen door deze onverwachte kant van Liszts scheppingskunst: ‘bravoure speciale’!

Programma
Op het programma: Grieg – Zwei Nordische Weisen Opus 63, Im Volkston, Kuhreigen und Bauerntanz, een Liszt bewerking van John Field – Nocturnes für pianoforte, nr. 2 in Cmoll en nr. 4 in A-dur, Liszt – Hungarian rhapsody nr. 14, S. 244, A la Chapelle Sixtine en de Mephisto Waltz nr. 1.

De uitvoering biedt de kans om na afloop met de beide pianovirtuozen kennis te maken bij een glas wijn. Tevens is er een korte inleiding met uitleg en anekdotes door Anne Gercama. Zie: www.griegpianoduo.nl, www.griegmuseum.no en www.griegstichting.nl