Lang worstelden de politie en gedupeerde eigenaren van leeggeroofde auto’s in Kralingen en Crooswijk met de vraag hoe de autokraker in de Heilige Koe kon komen zonder enige braakschade achter te laten. Onlangs bij de rechtszaak tegen Crooswijker Abdeljabbar L. werd het mysterie opgelost.

“Als ik buiten ga snuffelen, omdat ik drugs nodig heb,” verklapt de 38- jarige Crooswijker de rechter, “loop ik gewoon langs alle auto’s en probeer de deur open te doen. Ongeveer één op de tien is niet op slot. Maar dat vertellen de eigenaren niet bij hun aangifte natuurlijk. Dan doet de verzekering moeilijk, omdat het geen braak is.”

De ‘autoinsluiper’ stond onlangs terecht voor vier diefstallen en pogingen daartoe uit auto’s in de Crooswijkse Van Meekerenstraat en Charlotte de Bourbonlaan in Kralingen gepleegd begin dit jaar. Politieagenten van de camerasurveillance zagen de man instappen in een wagen, waarvan de eigenaar later aangifte van diefstal van spullen uit het dashboardkastje deed. Het is het topje van de ijsberg. Bergen zonnebrillen, cd’s, een enkel fototoestel en persoonlijke eigendommen maakte de harddrugsverslaafde buit met zijn ‘gouden’ truc op zijn vele strooptochten. Om vervolgens de waar bij helers om te zetten in geld voor drugs.

Afkickkliniek
Al twee jaar doorliep de Crooswijker na een veroordeling de maatregel van plaatsing in een Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD), maar daar kregen ze hem niet van de drugs. “Schrijnend,” noemt zijn advocaat het dat na zijn aanhouding het steeds niet lukte om een geschikte behandelplek voor zijn cliënt te vinden. Dat is nu wel gelukt in het oosten van het land. De 125 dagen, die hij in voorarrest zat, legt de rechter de Crooswijker – zoals geëist – als celstraf op. Daarnaast een voorwaardelijke celstraf om hem te dwingen in de – overigens – gesloten afkickkliniek te blijven.

(van onze rechtbankverslaggever)