Volgende week zijn de gemeenteraadsverkiezingen en die verdienen veel aandacht. Dit zou mijn tweede stukje worden daarover, met ook nu weer speciale aandacht voor de Libertarische Partij, Lijst 13 in Rotterdam. Om twee redenen gaat dat onverwacht een beetje anders.

De eerste reden is dat mijn speciale interesse in die partij ietwat aan ‘t verdampen is. Vorige week schreef ik over een eerste gesprek dat ik onlangs had met een van de kandidaten op deze Lijst 13. In wat hij over de Libertariërs vertelde, bespeurde ik enige gelijkenis met de antroposofen, met wie ik mij zo verwant voel. Vooral dàt motiveerde mij om erover door te gaan. Intussen is die motivatie ietwat bekoeld. Mijn zegspersoon voert actief campagne en stuurde mij een prachtige foto van hoe hij dat doet. Zijn commentaar erbij was schokkend: ‘Van mijn mede Libertariërs heb ik nog niets gehoord, vreemd genoeg. ‘t Lijkt er een beetje op dat hoe serieuzer het wordt, hoe minder ze reageren… ‘. Dat klopt met wat ik zelf van ze merk: totaal niets. Ja, kom nou! Dan houd ik het ook voor gezien.

De tweede reden waarom het deze week een beetje anders gaat, is een speciaal item in de Boekenweek die intussen van start gegaan is: het zogenoemde boekenweekgeschenk. Dat is dit jaar geschreven door Tommy Wieringa. Die naam ken ik. Op 14 mei 2009 trad die op bij Pauw & Witteman naar aanleiding van zijn roman ‘Caesarion’. In die uitzending en door Wieringa in die tijd ook op andere plaatsen, is de antroposofie op een manier in de publiciteit gebracht zoals ik zelden meegemaakt heb.

Ik citeer uit een recensie: ‘Wieringa volgde Steiner- onderwijs, hij weet waarover hij spreekt. “Ik vind dat antroposofisch onderwijs verboden moet worden. Het is een ten diepste racistische ideologie die teruggaat op esoterische theorieën over licht en duisternis. Dat gedachtengoed is tevoorschijn gekomen uit de Oostenrijks-Hongaarse wouden en moet daarnaar terug. In de antroposofische geneeskunde gebeurt het dat een dokter een patiënt met kanker weigert door te sturen naar een ziekenhuis, volhoudend dat het maar een ontsteking is. Krijg je een homeopathisch pilletje tegen iets wat kanker is. Ze spelen met de levens van mensen. … Ik geef meteen toe dat het Steiner- onderwijs ook voordelen heeft. … Op mijn twaalfde maakte ik bloeiende vulva’s uit zacht vurenhout. Dat zijn nuttige vaardigheden voor in het latere leven.” Grijns.’

een mooie jonge vrouw

Tot zover het citaat uit de recensie. De titel van Wieringa’s boek voor de Boekenweek is ‘Een mooie jonge vrouw’. Zou daarin iets doorklinken van Wieringa’s werk met zacht vurenhout?

Intussen heeft Wieringa in Nederland de reputatie van een van de top-tien schrijvers die je moet kennen en waarderen als je erbij wilt horen. Dat zegt iets over de reputatie van de antroposofie in Nederland. Wie echt iets weet van antroposofie krijgt in de algemene waardering voor het werk van Wieringa steun voor zijn vermoeden dat het streven om énige juiste informatie over de antroposofie in de publiciteit te krijgen gedoemd is te mislukken. Zelfs de Libertariërs schrikken ervoor terug – zie boven. Dat aan iemand die zó over de antroposofie oordeelt de eer te beurt viel het boekenweekgeschenk te mogen schrijven, spreekt letterlijk boekdelen.

Gelukkig kan ik met een vrolijke noot eindigen. Omdat Polare failliet is, kan de organisatie van de Boekenweek een groot deel van de oplage van het boekenweekgeschenk meteen doorsturen naar de papierversnipperaar.

Hugo Verbrugh