Vrijdag 4 en zaterdag 5 november kon heel Nederland weer kennismaken met ‘groen vrijwilligerswerk’. De zgn. Natuurwerkdag vond voor de 22ste keer plaats.  In het Kralingse Bos konden de deelnemers traditiegetrouw meedoen met de ‘Vrijwilligers van het Kralingse Bos’, zie: hetkralingsebos.nl/blog/vrijwilligers-van-het-bos.

De Ster viel zaterdag 5 november met de neus in de smakelijke, voedzame en gezellige lunch voor de vrijwilligers en de deelnemers aan de Natuurwerkdag in Snackbar De Eekhoorn aan de Prinses Beatrixlaan in het Kralingse Bos. De lunch was bereid door Hans Willemse, partner van Pup de Werk en financieel mogelijk gemaakt door de Wijkraad Kralingen. Pup de Werk groeide op in De Eekhoorn, gestart in 1962 door haar ouders Elfriede en Harry de Werk.

Tijdens de lunch werd afscheid genomen van Marcel van den Berg, jarenlang vrijwilliger maar verhuisd naar Zeist. Hij zal zijn vaardigheden opgedaan in het Kralingse Bos gaan toepassen op de Utrechtse Heuvelrug. Aanvoerder Marius Huender drukte hem het magazine ‘Kralingse Bos voor beginners’ in handen. Zeker om daarmee in Zeist te laten zien dat ze niet alleen daar mooie natuur hebben. Wellicht wordt hem het gelijknamige boek, dat naar verwachting de komende zomer zal verschijnen, nagestuurd. Zie: desteronline.nl/kralingse-bos-voor-beginners

Zoals vorig jaar waren namens Stadsbeheer Jens en Cris (in oranje jack) weer van de partij. Cris vertelt graag over de stadsnatuur: “Ook in het bos willen we diversiteit, dat is de sleutel tot duurzaamheid”. Aanvoerder van de vrijwilligers Marius Huender noemt de werkzaamheden ‘ecologisch beheer’. In het Kralingse Bos komt dat onder meer neer op het in toom houden van de esdoorn die anders andere boomsoorten zou verdringen. De esdoorns die te veel zijn worden omgezaagd en verwerkt in zgn. houtrillen, takkenwallen. Daar hebben bijvoorbeeld insecten en vogels veel aan.

Foto’s in hoge resolutie hier

 

Op een van de foto’s gemaakt in De Eekhoorn deelnemers mama Sung Min en 12-jarige dochter Monica, uit Capelle aan den IJssel. Op de twee andere foto’s waar mama op staat is zij samen met haar 16-jarige dochter Maaike. Die neemt resoluut het doorzagen van een stammetje over, omdat mama er niks van bakt. Vrijwilliger en oudgediende Frans Malais heeft zijn 16-jarige kleinzoon Tavi de Gelder meegenomen. Frans heeft een mooie, witte baard en is de broer van Wim Malais die ooit een winkel in verf en behang had aan de Goudse Rijweg in Kralingen.

Kralingse wijkraadsleden Eveline Been, Bibi Box en John van Assendelft ploeterden ook mee in het bos. Ze hadden er zo te zien lol in en John probeerde De Ster schrik aan te jagen met een flinke esdoorn.

Vrijwilliger in het bos?

Wilt u meedoen met de vrijwilligers van het Kralingse Bos? Dan kunt u contact opnemen met Marius Huender, huender@planet.nl , 010-4115921 of 06-15084693.

Elke woensdag van 13.00 tot 15.30 uur en elke laatste zaterdag van de maand van 09.00 tot 12.00 uur kunt u aan de slag in het Kralingse Bos. De start is steeds in de Heemtuin Kralingse Bos, gelegen aan de noordzijde van de Kralingse Plas, nabij de zgn. vistrap. De groep Kralingse Bos vrijwilligers bestaat al sinds 2003

www.natuurwerkdag.nl


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.