Nog t/m zaterdag 3 december duurt de duo-expositie van Yvon Koopman en Marita Beukers in Galerie Kralingen. Lou Verhage opende de expositie op vrijdag 4 november. Hij is ex-kunstdocent, onder meer aan de pabo en kunstverzamelaar.

Marita Beukers

Beeldend kunstenaar Marita Beukers lijdt al lange tijd aan glaucoom. Dat is een oogaandoening die de oogzenuw in toenemende mate beschadigt omdat de oogdruk te hoog is en uiteindelijk leidt tot blindheid. Er zijn remedies, zoals oogdruppels. Daaraan had Marita niet meer genoeg, dus werd in Het Oogziekenhuis Rotterdam in elk van haar ogen een zgn. Baerveldt-implant aangebracht. Die moet zorgen voor vermindering van de oogdruk, d.m.v. drainage. Bij Marita leidde dat er 10 jaar later toe dat beide hoornvliezen werden aangetast, waardoor haar zicht steeds waziger werd. Dat gebeurde ca. 3 jaar geleden, vlak voor de uitbraak van corona. “Een jaar lang heb ik niks gezien”, zegt zij.

Inmiddels heeft Marita twee hoornvliestransplantaties achter de rug, de eerste in maart en de tweede in september vorig jaar. “Ik kijk door de ogen van twee verschillende donoren. Het is een wonder.” Voorafgaand aan de hoornvliestransplantaties werden nieuwe Baerveldt-implants geplaatst. In haar linker oog werd zelfs een tweede implant geplaatst, ná de transplantatie. Ze kan weer zien maar haar ogen zijn nog niet stabiel, zegt ze.

Door haar handicap en door corona zat Marita thuis en ze had het niet meer. Ze besloot om door haar gemaakte natuurfoto’s te gaan bewerken met houtskool. Dat ging nog, ondanks haar verminderde gezichtsvermogen. Met haar smartphone maakte ze thuis ook nieuwe foto’s, ook van bij haar afgeleverde bloemen. Die ondergingen dezelfde behandeling met houtskool. Voor de lichte partijen gebruikte ze contékrijt. Marita: “Doordrukken en tegenhouden”. Fotografen die nog weet hebben van analoge fotografie en de doka, weten wat dat inhoudt. Deze werken hangen in Galerie Kralingen en kosten 130 euro per stuk.

Alle met de hand bewerkte foto’s van de expositie zijn unica en werden afgedrukt op Hanemühle papier door FotoVakPrint Jeroen Noordhoek te Rotterdam.

Toen 3 jaar geleden de problemen met haar ogen begonnen kreeg Marita ook last van uitval van haar beide handen. Dat kwam door een verschoven nekwervel. Die is nu vastgezet, om erger te voorkomen. “Een grote camera vasthouden gaat niet.” Ze lacht maar verbaast zich over zoveel tegenslag. Om te fotograferen gebruikt ze de smartphone.

Foto’s in hoge resolutie hier

 

Yvon Koopman

Yvon Koopman maakt van niets iets. Ze raapt van alles op dat ze buiten aantreft en gaat daarmee aan de slag, in haar atelier. Haar talenten toont zij ook in sociaal opzicht. Zie: desteronline.nl/henny-is-gek-op-bloemen  en desteronline.nl/mix-logos-kleuren. Lou Verhage is een groot bewonderaar van haar en volgens hem creëert Yvon een wonderlijke wereld waarin je kan wegdromen. Toen Lou staaroperaties moest ondergaan verzocht Yvon hem de plastic oogkapjes aan haar te geven. Van de oogkapjes maakte ze een droomwereld voor Lou. De vervelende ervaring was een ‘dreamscape’ geworden, aldus Lou. Hij kijkt er nog steeds met plezier naar. De prijzen van de sculpturen van Yvon Koopman variëren van 125 tot 800 euro.

Als dank voor zijn openingsspeech kreeg Lou Verhage een ‘Gesamtkunswerk’, een door Marita Beukers en Yvon Koopman gezamenlijk vervaardigd kleinood.

Galerie Kralingen, ‘s-Lands Werf 121, 3063 GD Rotterdam, tel: 010-4135454 – mobiel: 0653-284430.

Openingstijden: donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 – 18.00 uur verder op afspraak.

www.maritabeukers.nl

yvonkoopman.nl

www.galeriekralingen.nl


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.