Archieffoto De Ster: Boothstock festival in het Kralingse Bos op 8 juni 2019. Foto: Winish Chedi.

‘Een van de hoogste aantallen van de afgelopen jaren’

Wel 356 mensen zochten afgelopen weekend contact met de meldkamer van de milieudienst Rijnmond (DCMR). Ze hadden last van het geluid van een festival dat op dat moment gaande was in het Kralingse Bos: A Day at The Park. Het dancefestival met onder andere electro, house en techno dj’s, duurde net als ieder festival in Rotterdam tot 23:00 uur ’s avonds. Het is een van de hoogste aantallen klachten van de afgelopen jaren. DCMR wil graag weten hoe dat kan.

Op A Day at The Park draaiden dj’s als Jamie Jones, Benny Rodriguez en Michel De Hey, maar ook hiphopartiesten als Bizzey en Kevin stonden op het podium. Het festival heeft vier podia en begon om 12:00 uur ’s middags.

Metingen
Rond 17:00 uur klaagden iets meer dan dertig mensen over het geluid. De uren daarna liep dat op tot 356. Die klachten kwamen niet alleen uit de directe omgeving. Het geluid zou zelfs in het oosten van Capelle aan den IJssel te horen zijn geweest. DCMR is het geluidsniveau op het festival naar aanleiding van de klachten gaan meten, maar dat bleek gewoon binnen de maximale geluidswaarden van de vergunning te blijven. Het TikTak-festival in Rotterdam-West stond ook op de lijst overlastgevoelige evenementen, maar daar kwamen nog geen twintig klachten over binnen.

DCMR neemt het aantal klachten mee in de evaluatie, maar onderzoekt ook hoe het kan dat er zo enorm meldingen zijn gedaan over het festival. “De meldkamer was onder de indruk van de hoeveelheid meldingen. En de meldkamer is niet snel onder de indruk”, zegt een woordvoerder van DCMR. “We willen hier heel goed naar kijken, want zoveel meldingen wil je niet.” Het kan zijn dat de windrichting en windkracht een rol hebben gespeeld. Ook de aard van de muziek kan hebben meegespeeld. “Veel mensen noemden het monotone gedreun van techno als overlastgevend.”

Misschien moet er naar de vergunning worden gekeken. Bij vergunningen wordt op dit moment geen rekening gehouden met de windrichting. Het is voor een deel ook een maatschappelijk dilemma, weet DCMR. Al een tijdje loopt de tolerantie voor geluid van anderen terug, maar mensen willen zelf wel graag geluid maken. “De afweging is altijd: wat geef je het meeste gewicht? Je wil klachten serieus nemen, maar de stad ook levendig houden. Het is uiteindelijk aan de gemeente Rotterdam om iets aan de vergunning te doen, de DCMR heeft daarin een adviserende rol.”

Via: RTV Rijnmond


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.