Edward Gal met GLOCK’s Zonik individueel winnaar van de CDIO5* Grand Prix

Rotterdam, 21 juni 2018 – De Nederlandse dressuurruiters zijn het CHIO Rotterdam sterk begonnen. Na de Grand Prix, het eerste onderdeel van de FEI Nations Cup, staan de ruiters van bondscoach Rien van der Schaft op een voorlopige eerste plaats. In het individuele klassement was Edward Gal (Oosterbeek) met zijn toppaard Glock’s Zonik N.O.P., de beste. Op de tweede plaats eindigde Therese Nilshagen (ZWE) met Dante Weltino Old en derde werd haar landgenoot Patrick Kittel met Well Done de la Roche CMF. Het Zweedse team staat op een voorlopige tweede plaats en de Verenigde Staten staan op de derde plaats.

Voor Nederland opende Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek) met Glock’s Dream Boy vanmorgen de dag met een sterke proef die goed was voor 73%.  Tweede Nederlandse starter Emmelie Scholtens (Gorinchem) reed de beeldschone Apache vervolgens naar een hele knappe 74.261%. Edward Gal reed daarna als derde een zeer stabiele en fraaie proef met Glock’s Zonik N.O.P. Hun score van 76.975% bleek uiteindelijk goed voor de overwinning. Voor Nederland verscheen Madeleine Witte-Vrees (Schijndel) met Cennin als laatste in de ring. De combinatie kreeg helaas teveel fouten en liet een teleurstellende score van 70.522% noteren.

Edward Gal was erg blij met Glock’s Zonik vandaag. “Vorig jaar reed ik met Glock’s Zonik hier voor de eerste keer een Grand Prix en ik zie dat we niet alleen al veel verbeterd zijn maar nog elke keer kunnen verbeteren,” aldus de winnaar. “En de jury ziet Glock’s Zonik N.O.P. graag, dat is ook fijn!”

Therese Nilshagen hoopt ook dat ze met haar 11-jarige ruin Dante Weltine Old de stijgende lijn kan vasthouden. “Dan zou het zo maar kunnen dat we hier volgend jaar weer rijden,” zegt de Zweedse amazone. Ook Patrick Kittel komt graag in Rotterdam: “Het geeft altijd wat extra druk om als laatste te moeten starten en mijn merrie is nog jong. Toch deed ze het fantastisch vandaag.”

Bondscoach Rien van der Schaft is tevreden na afloop. “Dit is en goed begin”, zegt hij. “Drie van de vier hebben echt goed gereden. Het was wat ik er van verwacht en gehoopt had. Als je hier wint met deze punten zoals Edward nu gedaan heeft, is dat natuurlijk echt heel goed. Alleen Madeleine Witte ging niet goed. Haar paard Cennin was ineens heel kijkerig en gespannen, iets wat hij eigenlijk nooit is. In de training leek het heel goed, dan is dit natuurlijk even een baal moment, maar daar komt ze zeker weer overheen en dan gaan we er weer vol tegenaan.”

Landenklassement
Het landenklassement wordt in Rotterdam opgemaakt aan de hand van plaatsingspunten waarbij het resultaat van de beste drie combinaties per land telt. Na dit eerste onderdeel gaat Nederland aan de leiding in de FEI Nations Cup op de voet gevolgd door Zweden. Zaterdag gaat de FEI Nations Cup verder. Dan rijden per land twee ruiters de Grand Prix Special en twee ruiters verschijnen aan de start in de Kur. Ook dan wordt uiteraard weer gewerkt met plaatsingspunten en tellen weer de beste drie resultaten per land.

Bekijk de volledige uitslagen


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.