De Wolvenvallei was ruim 2 jaar geleden nog een vlak gebiedje in het Kralingse Bos. Hier groeide toen vooral gras. Nu slingert er een kreek tussen de bomen door. In het water krioelt het van het leven. En langs de oevers schieten allerlei waterminnende planten de lucht in. 

Bas Groeneveld – boswachter bij de gemeente – wijst naar het ondiepe watertje in de Wolvenvallei: ‘Je zou het niet zeggen he, als je naar zo’n poel kijkt. Maar hier leeft van alles.’

Hij somt op welke waterdiertjes hij en zijn collega’s er de afgelopen tijd hebben aangetroffen. Van kikkervisjes en paddenlarven tot bootsmannetjes en waterpissebedden.

En: er zijn ook watersalamanders gespot. Bas laat opgetogen een foto van de amfibie zien op zijn telefoon. De aanwezigheid van deze soort is een goed teken, legt hij uit. ‘Zij hebben qua leefgebied hele specifieke eisen. Dat zij hier nu zijn, laat dus zien dat we goed bezig zijn.’

Herinrichting 
Zo’n 2 jaar geleden kreeg de Wolvenvallei in het Kralingse Bos een nieuwe inrichting. Het doel was om meer waterberging te creëren in het bos. De bestaande amfibiepoelen werden daarom omgevormd tot een aaneengesloten kreek die door het gebied slingert.

Als het hevig regent, kan de Wolvenvallei flink wat water opvangen. En vasthouden, voor drogere periodes. Daar profiteert het hele omliggende bos weer van.

Op de hoge oevers langs de kreek groeien nu allerlei planten, voornamelijk soorten die houden van een vochtige bodem. Zoals de grote ratelaar, de echte koekoeksbloem en smeerwortel. Deze planten trekken natuurlijk ook allerlei insecten aan. Zo wijst Bas op de hommels die rondom de bloeiende planten zoemen.

Maar ook bijen en bijvoorbeeld libelles weten de groene oase in het bos inmiddels goed te vinden. Wat vervolgens ook weer specifieke vogelsoorten trekt. Bas: ‘Zo is hier nu een boomvalk gespot. Deze is zeldzaam, maar leeft onder meer van libelles. Is het toeval dat zo’n soort hier opduikt? Ik denk van niet.

Timelapse
Wilt u zien welke metamorfose de Wolvenvallei doormaakte? De verandering is goed zichtbaar op de recent gepubliceerde timelapse. De fotoreeks werd gemaakt met hulp van bezoekers van het Kralingse Bos. Zij vinden op 2 plekken in de Wolvenvallei namelijk een fotopaal, waarmee zij een mooie overzichtsfoto van het gebied kunnen maken.

Het plaatsen van de fotopalen, was een ideetje van Bas. Hij bekent meteen: ‘Ik heb het ergens anders gezien hoor, maar het leek me ook mooi voor de Wolvenvallei. Zo kunnen we – met hulp van bezoekers – heel mooi de ontwikkeling in de gaten houden.’

Wilt u ook bijdragen aan de timelapse? U vindt een fotopaal aan de westelijke én aan de oostelijke kant van de Wolvenvallei. Op de paal leest u hoe u uw foto kunt delen met de gemeente. Of kijk op www.rotterdam.nl/wolvenvallei voor meer informatie.

(Ingezonden mededeling gemeente Rotterdam)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.