Op enig moment in je leven kijk je niet alleen vooruit in de tijd, maar ook achterom. Toen ik dat deed heb ik in mijn hoofd een lijst gemaakt van dingen die ik nog graag wilde doen en van plaatsen waar ik nog graag naar toe wilde, voordat ik mijn laatste adem uit zou blazen of met mijn rollator achter de geraniums zou komen te zitten.

Veel dingen en plaatsen heb ik inmiddels gehad, maar er blijven er nog wel een tiental over. Zo wil ik nog wel graag een keer naar Amerika, toch nog een keer parachute springen, op een boot de Noordzee op bij slecht weer, maar ook gewoon een concert bijwonen in Paradiso in Amsterdam. Ik heb deze muziektempel al vanaf mijn 16de jaar op TV gezien (toen zwart wit) met de bekendste artiesten. Zelfs de Rolling Stones hebben er opgetreden. Maar ik was er nog nooit zelf geweest.

Het kwam er gewoon niet van. Kunt u zich nog het TV programma TOPPOP herinneren? Hoe vaak zag je dan niet die witte balustrade van Paradiso, waar dan weer een bekende zanger zijn nieuwste hit ten gehore bracht. Het schijnt dat daar de akoestiek heel goed is. Dat zou ook best kunnen, want het was oorspronkelijk een kerk. Deze week is mijn wens uitgekomen. De sfeer was inderdaad fantastisch in Paradiso. Het was bij een concert van de Britse Jake Bugg. Jack is een aanstormend talent met de heerlijke arrogante houding van een 19-jarige puber, die de wereld gaat bestormen. Denk je eens in: 19 jaar en dan al een overal uitverkocht tournee door Europa. Het deed mij aan de beginjaren van de Beatles denken. Gillende meiden en meedansend publiek. Hoog in dit voormalige Godshuis las ik de ingemetselde tekst: SOLI DEO GLORIA. (alleen aan God de eer) Dat geeft te denken.

Jacques Beket

paradiso

Paradiso – © Jacques Beket